Čínu sužujú výčiny počasia, zaplavilo a zavalilo stovky ľudí

TASR, SITA
6.8.2012 09:44

Čínski záchranári majú v týchto dňoch plné ruky práce. Výčiny počasia si v krajine vyžiadali niekoľko životov, stovky ľudí uviazli v zaplavenom tuneli a množstvo ľudí zavalili zosuvy bahna.

Čínu sužujú výčiny počasia, zaplavilo a zavalilo stovky ľudí
SITA

V zaplavenom tuneli uviazli stovky robotníkov

Čínski záchranári pokračovali dnes v úsilí dostať sa k zhruba 450 ľuďom, ktorí uviazli v zaplavenom tuneli v provincii Liao-ning na severovýchode krajiny. K zaplaveniu oblastí došlo po tom, čo tajfún Damrey so sebou priniesol prudké dažde, spresnila agentúra DPA.

Povodne a búrky si v Číne doposiaľ vyžiadali najmenej deväť obetí a štyroch zranených. Stovky robotníkov uviazli v rozostavanom železničnom tuneli blízko mesta Pen-si, informoval čínsky rozhlas. Desiatky robotníkov sa podarilo zachrániť dnes v ranných hodinách miestneho času po tom, čo sa hasičom podarilo nainštalovať na miesto nešťastia lanovku.

Voda až do výšky dvoch metrov zaplavila tunel z riek San-tao-che a Si-che, uviedli čínske médiá. Búrky a povodne vyhnali z domovov viac ako 110.000 ľudí v meste Siou-jen, kde si výčiny počasia vyžiadali aj šesť obetí.
Tajfún Damrey v provincii Liao-ning zasiahol viac ako dva milióny ľudí, prerušil dodávky elektriny a ochromil cestnú i železničnú dopravu.

Zosuv bahna zavalil 200 ľudí, 80 zatiaľ zachránili

Vyše 100 ľudí zostalo zavalených potom, čo sa na dedinu na juhozápade Číny zosunulo bahno. Pôda rozmočená niekoľkodňovými dažďami zavalila v pondelok nadránom dedinu s 940 obyvateľmi v provincii Ťün-nan. Zasypaných zostalo asi 200 ľudí, vyše 80 sa doteraz podarilo zachrániť. Po ostatných záchranári stále pátrajú.

Zosuvy pôdy a bahna sú v horských oblastiach Číny pomerne časté a o život pri nich každoročne prídu stovky ľudí. Jednou z príčin je systematické odlesňovanie svahov a následná erózia, čo zvyšuje náchylnosť na zosuvy počas silných dažďov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok