Haščák vysvetľoval súdu, čo znamená vulgárna Kočnerova SMS

TA3 TASR SITA
20.1.2020 12:52

Veľmi analytické a kvalitné. Takto opísal finančník Jaroslav Haščák na súde články zavraždeného novinára Jána Kuciaka. Haščák uviedol, že s Marianom Kočnerom, ktorý mal byť objednávateľom vraždy novinára, sa pozná vyše 20 rokov. Nikoho ďalšieho z obžalovaných však vraj nepozná. Finančník priznal, že s Kočnerom sa stretával, patril vraj k okruhu jeho širších známych.

Vraj išlo o odstavenie vyšetrovateľa

Haščák počas výpovede priznal, že s Kočnerom riešili novinárov a ich kritické texty. Kočner chcel cez neho dosiahnuť, aby ich texty o ňom boli menej kritické. Penta vlastní niekoľko médií. Haščák sa mu vraj snažil vysvetliť, že médiá sú nezávislé. 

Haščáka sa spýtali aj na podozrivú SMS, ktorú dostal od Kočnera. „Inak pracujem na odj*aní čuráka,“ napísal mu Kočner. „Povieme si, keď budeme spolu,“ odpovedal finančník. Vulgárna správa, ktorú Haščák dostal mesiac pred vraždou novinára Jána Kuciaka, bola vraj o odstavení vyšetrovateľa Lukáša Kyselicu. Haščák tvrdí, že Kočner bol často vulgárny a aj on sám vulgarizmy používa. SMS vraj vnímal tak, že Kočner hovorí o vyšetrovateľovi Kyselicovi a o tom, že Kočner má informácie o nejakom jeho nelegálnom konaní. Prečo mu takúto SMS Kočner poslal? Haščák tvrdí, že dôvodom môže byť, že Kyselica v tom čase vyšetroval aj skutky okolo megakauzy Gorila, s ktorou má Penta problémy už roky.

Kočnerova SMS Haščákovi „Inak pracujem na odj*aní čuráka.“

Haščákova odpoveď: „Povieme si, keď budeme spolu.“

Týždeň po smske mal Kočner na osobnom stretnutí Haščákovi vysvetľovať, že Kyselica komunikuje s exsiskármi Pavlom Forischom, Stanislavom Žiaranom a Jánom Ferancom. Podľa Haščáka vydierali firmu Mecom z portfólia Penty na základe fiktívnej pohľadávky. „Bolo mi povedané, že s nimi intenzívne komunikuje Kyselica a že komunikuje aj s advokátom Polákom,“ uviedol Haščák. Ten vtedy zastupoval bývalého mafiánskeho bosa Mikuláša Černáka, ktorý bol jeden z kľúčových svedkov v kauze prípravy vraždy Silvie Volzovej.

Haščák mal preto vyzvať Kočnera, aby sa obrátil na Inšpekčnú službu Ministerstva vnútra SR. To, že bolo spomínané stretnutie aj o Forischovi, korešponduje aj s obsahom ich komunikácie v šifrovanej aplikácii Threema. Autenticitu svojimi slovami potvrdil aj Haščák, ktorý priznal, že s Kočnerom komunikoval aj cez Threemu.


S vysvetlením vulgárnej správy sa do veľkej miery stotožnili aj splnomocnenci poškodených Daniel Lipšic a Roman Kvasnica. Lipšic zároveň dodal, že považuje za dôležitý Kočnerov motív odstaviť Kyselicu z vyšetrovania vraždy Volzovej. Mal tým sledovať ochranu spoluobžalovaného Pavla Ruska. v kauze falšovania zmeniek.

Vypovedal po Bödörovi

Šéf Penty Haščák svedčil po nitrianskom podnikateľovi Norbertovi Bödörovi. Ten na ŠTS odmietol obvinenie z výpovede exsiskára Petra Tótha, že spolu s Marianom Kočnerom spolufinancoval sledovanie novinárov.

Stretnutia s exsiskárom Tóthom po vražde nepoprel. Tóth ho mal žiadať, aby pomohol obžalovanému Kočnerovi vo väzbe. Bödör nevedel prokurátorovi povedať, prečo žiadal Tóth pomoc práve od neho.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok