Globálny agitátor. Podľa Rúháního Trump zhoršil situáciu vo svete

TA3 TASR
18.1.2020 18:52

Iránsky prezident Hasan Rúhání označil prezidenta USA Donalda Trumpa za "globálneho agitátora" a obvinil ho zo zhoršenia situácie vo viacerých regiónoch sveta. "V posledných dvoch rokoch on a americká vláda priniesli iba nepokoje," uviedol Rúhání s tým, že v súčasnosti existuje viac kríz ako pred začiatkom Trumpovho funkčného obdobia.

Globálny agitátor. Podľa Rúháního Trump zhoršil situáciu vo svete
SITA/AP

"Nielen v Iráne, ale aj v Iraku, Sýrii, Libanone a Afganistane, všade spôsobil viac problémov," dodal Rúháni.
Agentúra DPA pripomenula slová iránskeho najvyššieho vodcu ajatolláha Alího Chameneího, že nedávny raketový útok na americké sily v Iraku bol "úderom pre imidž Ameriky" ako svetovej veľmoci. Trump je podľa neho "šašo", ktorý len predstiera, že podporuje Iráncov. Trump ho v reakcii varoval, aby "veľmi opatrne volil svoje slová".


Iránske revolučné gardy vypálili 8. januára rakety na dve základne v irackých provinciách Anbár a Arbíl, kde sa nachádzajú príslušníci amerických a spojeneckých ozbrojených síl. Zranenia v provincii Anbár utrpelo podľa Centrálneho velenia armády Spojených štátov najmenej 11 amerických vojakov.

Raketová paľba bola odvetou za zabitie iránskeho generála Kásema Solejmáního pri cielenom útoku americkej armády blízko letiska v irackej metropole Bagdad, ktorý 3. januára nariadil Trump.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok