Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Asistenčné pomôcky OrCam pre zrakovo a sluchovo postihnutých

Asistenčné pomôcky OrCam pre zrakovo a sluchovo postihnutých
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
17. 1. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Spoločnosť OrCam predstavila nový modelový rad špeciálnych zariadení, ktoré slúžia najmä ako asistenčné pomôcky pre zrakovo a sluchovo postihnutých používateľov. Zariadenia pomáhajú izolovať hlas rečníka z okolitého hluku, pomáhajú s čítaním textu, či dokážu rozpoznať cudzinca pred nositeľom.

Prvé asistenčné nositeľné zariadenie nesie názov OrCam Hear a je určené na spoluprácu s načúvacími pomôckami tretích strán. Zariadenie využíva kombináciu technológie odčítania z pier rečníka a algoritmov umelej inteligencie pre identifikáciu hlavného rečníka v konverzácii. Vďaka tomu potom môže izolovať jeho hlas od rušivých okolitých zvukov a prenáša ho do načúvacieho prístroja. Tým by sa mal odstrániť efekt súčasných načúvacích zariadení, ktoré jednoducho zosilnia všetok zvuk v miestnosti, čo používateľom sťažuje počúvanie jednotlivých ľudí v dave.

OrCam Hear

Druhou novinkou je vreckové zariadenie OrCam Read, ktoré je určené pre ľudí, ktorí majú problémy s čítaním. Zariadenie používa integrované lasery pre zvýraznenie častí tlačeného alebo písaného textu. Zabudovaná LED svetlo pritom poskytne kamere osvetlenie pre rozpoznávanie textu v horších svetelných podmienkach. Zariadenie následne cez reproduktor nahlas „prečíta“ používateľovi celý zvýraznený text.

Obe zariadenie OrCam Hear a OrCam Read by mali byť dostupné niekedy v tomto roku.

OrCam Read

Poslednou predstavenou pomôckou je nositeľné zariadenie OrCam MyMe. To sa nosí spredu na oblečení a prostredníctvom integrovanej kamery a umelej inteligencie je schopné automaticky rozpoznávať tváre ľudí, s ktorými sa používateľ stretne. Potom prebehne bezdrôtová komunikácia medzi zariadením a smartfónom so sprievodnou aplikáciou. V nej sa používateľovi zobrazia údaje, ako je meno každej osoby, kontaktné informácie, profil z LinkedIn a ďalšie detaily. Snímky tvárí sa nebudú ukladať do zariadenia ani do cloudu, aby bolo rešpektované súkromie skenovaných osôb.

Produkt OrCam MyMe je však v súčasnosti stále vo fáze vývoja.

OrCam MyMe