Mnohí by si priali liečivé víno. Vedci vysvetlili, prečo neexistuje

TA3 ČTK
18.1.2020 19:52

Niektorí ľudia chvália priaznivý vplyv malého pohára červeného vína denne na srdce. Čo na to však hovorí veda? Tento alkohol má vďaka antioxidantom povesť ochrancu ciev a srdca, v skutočnosti však vedecké štúdie túto vlastnosť veľmi nepotvrdzujú. Píše o tom francúzsky denník Le Figaro.

Mnohí by si priali liečivé víno. Vedci vysvetlili, prečo neexistuje
SITA/AP

Francúzsky paradox

"Dosiaľ nemáme žiadne dôkazy o tom, že by pohár vína denne prospieval zdraviu," hovorí profesor Mickaël Naassila z univerzity Picardie-Jules Verne a prezident Francúzskej spoločnosti pre štúdium alkoholu. "Malý ochranný efekt, ak ide o riziko infarktu a trombózy, preukázali u ľudí vo veku od 40 do 60 rokov, ale nad tým vysoko prevažujú škodlivé účinky na ďalšie orgány," vysvetľuje profesor Michel Reynaud, prezident Akčného fondu proti závislostiam. "Tento úžitok je zanedbateľný v porovnaní s tým, ako alkohol podporuje vznik rakoviny a demencie a spája sa s násilím a autonehodami," dodáva.

Mýtus vína ako lieku sa zrodil v roku 1981, keď traja francúzski vedci skonštatovali, že Francúzi sú k infarktu náchylní menej ako iné národy, hoci ich strava je značne bohatá na tuky. Tento "francúzsky paradox" si niektorí veľmi rýchlo spojili s popíjaním vína.

vino-pohare-vzorky-1140px-sitaap_ac1100ae-7994-4042.jpg

Stovky chybných štúdií

V roku 1992 dvaja francúzski vedci, Serge Renaud a Michel de Lorgeril, publikovali v časopise The Lancet štúdiu, z ktorej vyplývalo, že umiernená konzumácia alkoholu znižuje riziko kardiovaskulárnych chorôb o 40 percent. Túto "umiernenú" konzumáciu pritom stanovili na štedré dva až tri poháre vína denne.

Teória dostala čoskoro trhliny. "Niektoré štúdie priniesli výsledky, ktoré mali rovnaké smerovanie, ale mali mnoho nedostatkov," zdôrazňuje profesor Reynaud. "Ich autori tvrdili, že tí, ktorí umiernene popíjajú víno, sú zdravší než abstinenti. Nebrali však do úvahy to, že mnoho ľudí abstinuje preto, lebo mali problémy s alkoholom, alebo trpia chronickým ochorením alebo berú lieky, ktoré sa s alkoholom užívať nesmú." Štúdia z roku 2016 ukázala, že z 2200 vedeckých prác na túto tému malo len 13 správnu metodológiu.

Desať rokov, pol milióna ľudí

Okrem toho sa objavilo mnoho publikácií, ktoré vyvracajú teóriu prospešnosti pohára vína denne. Nedávno niekoľko štúdií, vrátane tej, ktorá sledovala pol milióna osôb počas desiatich rokov, dokonca preukázalo, že neexistuje neškodná konzumácia alkoholu. "Naozaj už nemôžeme tvrdiť, že mierna konzumácia alkoholu je prospešná," potvrdil doktor Thierry Favrod-Coune, ktorý sa zaoberá liečbou závislostí pri univerzitných klinikách v Ženeve.

Niektorí sa usilujú zachrániť povesť vína, špeciálne červeného, tým, že zdôrazňujú prítomnosť resveratrolu, prírodného antioxidantu v hrozne. Resveratrol pôsobí protizápalovo a nájdeme ho vo viacerých druhoch ovocia. Avšak dôkazy o jeho užitočnosti pre ľudské zdravie chýbajú. "Museli by sme zjesť niekoľko kilogramov hrozna, aby sa niečo stalo," zdôrazňuje profesor Reynaud.

"Je potrebné prestať podporovať mýtus magického nápoja," uviedol profesor Naassila. Pripomenul, že alkohol je vo Francúzsku hlavnou príčinou hospitalizácií, a po tabaku je druhým faktorom spôsobujúcim rakovinu. Aby sme tieto riziká obmedzili, radia zdravotníci nepiť viac než dva poháre vína denne a najmenej dva dni v týždni abstinovať.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok