V4 sa stretla s Kurzom, Pellegrini trvá na jadrovej energii

TA3 TASR SITA
16.1.2020 14:40

Členské štáty Európskej únie majú mať právo na vlastný energetický mix a technologickú neutralitu a malo by byť rešpektované rozhodnutie každého štátu, akým spôsobom bude vyrábať elektrickú energiu. Po stretnutí premiérov krajín V4 s rakúskym kancelárom Sebastianom Kurzom v Prahe to vyhlásil slovenský premiér Peter Pellegrini.

Mochovce dobudujeme

Pellegrini sa po rokovaní vyjadril, že atómovú elektráreň Mochovce dobudujeme. „Slovenská republika bude pokračovať v dobudovaní tohto zdroja, pretože Slovensko chce si splniť svoje záväzky, že do roku 2050 bude mať uhlíkovú neutralitu. Atómová energia tu hrá pre Slovensko naozaj dôležitú úlohu,“ povedal Pellegrini.

Slovenské elektrárne začali s dostavbou Mochoviec oficiálnym otvorením 3. novembra 2008.

V otázke využívania jadrovej energie boli na rokovaní rozdielne názory. Lídri Slovenska, Maďarska a Česka potvrdili záujem naďalej podporovať využívanie jadra. Česko chce dostavať svoje jadrové elektrárne v Temelíně a v Dukovanoch. Rakúsko je však zásadne proti jadru. Nová rakúska vláda sa zaviazala, že bude proti výstavbe nových jadrových blokov v Európe bojovať, pričom využije všetky možné politické zbrane.

„Rešpektujem snahu Rakúska vo vzťahu používania atómovej energie. Stále však budem pripomínať, že členské štáty Európskej únie majú mať právo na vlastný energetický mix. Chcem uistiť nielen pána kancelára Rakúska, ale aj všetkých občanov Rakúska, že dostavba Mochoviec prebieha v zmysle všetkých národných a medzinárodných predpisov, že je maximálne zvyšovaná bezpečnosť,“ podotkol Pellegrini.

Proces sa môže skomplikovať

Poľský premiér Mateusz Morawiecki na tlačovej besede povedal, že závidí Rakúšanom ich energetický mix. Vzhľadom na rozdielne geologické a klimatické podmienky však bude podľa neho Poľsku dlhšie trvať cesta k uhlíkovej neutralite ako v ostatných krajinách Európskej únie. V Poľsku sa väčšina elektriny vyrába prostredníctvom uhoľných elektrární.

Slovenské elektrárne by chceli zavážať jadrové palivo do tretieho bloku Atómovej elektrárne Mochovce, čo znamená začiatok uvádzania bloku do prevádzky, v apríli tohto roku. „Robíme všetko preto, aby sme uvádzanie do prevádzky mohli začať už v priebehu apríla, po nadobudnutí právoplatnosti príslušného rozhodnutia Úradu jadrového dozoru SR,“ povedal koncom vlaňajška hovorca Slovenských elektrární Miroslav Šarišský.

Slovenský dominantný výrobca elektriny však upozorňuje, že celý proces uvádzania tretieho mochoveckého bloku do komerčnej prevádzky sa ešte môže skomplikovať. „Pokiaľ dôjde k napadnutiu predmetného rozhodnutia, uvádzanie do prevádzky bude posunuté o štyri až päť mesiacov,“ dodal Šarišský.

Termíny sa posúvajú

Pôvodné termíny dostavby mochoveckých jadrových blokov boli roky 2012, resp. 2013. Termíny sa však pre opodstatnené aj neopodstatnené dôvody viackrát posúvali. Dostavba by si mala vyžiadať podľa posledných informácií 5,7 miliardy eur. Manažment spoločnosti by už chcel viackrát navyšovaný rozpočet (dostavba začínala na sume 2,8 mld. eur) dodržať. Riaditeľ Slovenských elektrární Branislav Strýček je však opatrný a hovorí ešte o možných rizikách, ktoré by mohli rozpočet dostavby znova mierne navýšiť.

Slovenské elektrárne začali s dostavbou Mochoviec oficiálnym otvorením 3. novembra 2008. Slovenský dominantný výrobca elektrickej energie oficiálne podpísal kontrakty s hlavnými dodávateľmi dostavby Mochoviec, a to s českou spoločnosťou Škoda Jaderné strojírenství, ruskou firmou Atomstrojexport (na dostavbe už nepracuje), slovenskými podnikmi VUJE, Enseco, Inžinierske stavby Košice (na dostavbe už nepracuje) a talianskou spoločnosťou Enel Ingegneria & Innovazione začiatkom júna 2009. Nové jadrové bloky v Mochovciach budú mať po ich dokončení inštalovaný výkon po 471 megawattov, čo pokryje asi 13 % z celkovej spotreby elektriny na Slovensku.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok