Šéf Ústavného súdu si po Tóthovej výpovedi posvieti na Mamojku

TA3 TASR
16.1.2020 12:51

Bývalý siskár Peter Tóth počas svojej ostro sledovanej výpovede v kauze Kuciak do prípadu "namočil" aj sudcu ústavného súdu Mojmíra Mamojku. Kočner vraj od neho v snahe dostať sa z väzby žiadal pomoc. Samotný sudca to odmieta. Predseda ústavného súdu Ivan Fiačan preverí, či existujú dôvody na disciplinárne stíhanie Mamojku.

Nevedel, či v obálke boli aj peniaze

Predseda ústavného súdu vykoná všetky úkony potrebné k prevereniu, či existujú dostatočné dôvody na disciplinárne stíhanie ústavného sudcu Mojmíra Mamojku, a podľa toho bude ďalej postupovať. Informovala o tom hovorkyňa ÚS Martina Ferencová v súvislosti s výpoveďou Petra Tótha na Špecializovanom trestnom súde vo veci vraždy novinára Jána Kuciaka. Tóth na súde vyhlásil, že obžalovaný Marian Kočner v snahe dostať sa z väzby žiadal pomoc aj od Mamojku. 

Za Mamojkom mal ísť nakoniec osobne Tóth v lete 2018. Mal mu odniesť kópiu podania na ÚS SR. "Povedal som mu, že ho pozdravuje pán Kočner, že podal podnet a prosí, či by sa v tejto veci mohol angažovať. On sa ešte raz opýtal, či je to podané. Povedal, že v poriadku. Tým sa to skončilo," vypovedal Tóth. Nedokázal povedať, či v obálke, ktorú dal Mamojkovi, boli aj peniaze.

Mamojka: Je to absolútny nezmysel

Mamojka tieto tvrdenia odmieta. "Popieram to, je to absolútny nezmysel. Takémuto človeku sa nedá veriť ani to, ako sa volá," povedal Mamojka. Deklaruje, že nikto za ním v tejto veci nebol a nikto ho ani neovplyvňoval. "Ja som sa s ním nikdy nestretol. Je to nezmysel a odpoveďou na to všetko je fakt, ako to skončilo na Ústavnom súde SR," skonštatoval ústavný sudca. Sťažnosť Kočnera týkajúcu sa jeho väzby senát ÚS vlani v septembri odmietol ako zjavne neopodstatnenú.

Šéf ÚS podľa hovorkyne vníma medializované informácie týkajúce sa sudcu Mamojku. "Predseda ÚS vykoná všetky úkony potrebné k prevereniu, či existujú dostatočné dôvody na disciplinárne stíhanie sudcu, a podľa toho bude ďalej postupovať. V súlade s paragrafom 54 odsek 1 Spravovacieho a rokovacieho poriadku ÚS SR predseda ÚS v prvom rade požiada dotknutého sudcu, aby sa k týmto skutočnostiam písomne vyjadril," uviedla Ferencová.

Kočner v snahe dostať sa z väzby údajne žiadal pomoc aj od špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika a sudcu ústavného súdu Mojmíra Mamojku. Robiť to mal cez tzv. motáky "Chcem vedieť, prečo zlyhal Mamojka! RF to mal vybaviť," písalo sa na jednom z nich.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok