Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Nový Boeing 777X bude mať elektronicky stmievajúce sa okná

Nový Boeing 777X bude mať elektronicky stmievajúce sa okná
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
16. 1. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Počas dlhého cestovania lietadlom môže byť pre cestujúcich pri oknách únavné neustále posúvať tienidlá nahor a nadol. No tí, ktorí sa vyberú na cesty s lietadlom Boeing 777X by sa už nemuseli s tým trápiť. Spoločnosť Boeing totiž oznámila, že niektoré jej lietadlá 777X budú vybavené elektronicky stmievajúcimi sa oknami.

Elektronicky stmievajúce sa okná pre lietadlá Boeing 777X sú vyrobené americkou spoločnosťou Gentex Corporation. Obsahujú zabudovaný elektrochromatický gél, ktorý je vložený medzi dva tenké sklenené panely. Keď sa cez vodivý povlak na skle privedie do tohto gélu prúd s nízkym napätím, reaguje na to stmavnutím. Po prerušení prívodu prúdu sa však gél dokáže vrátiť do svojho pôvodného priehľadného stavu. Z kokpitu sa pritom dajú diaľkovo ovládať všetky okná v lietadle alebo si ich môžu jednotliví cestujúci ovládať ručne.

Elektronicky stmievajúce sa okná pre lietadlá Boeing 777X

Spoločnosť Gentex Corporation považuje svoje najnovšie elektronicky stmievajúce sa okná za veľké zlepšenie oproti predchádzajúcim modelom, pretože stmavnú až dvakrát rýchlejšie a navyše sú aj stokrát tmavšie. Pri maximálnom nastavení sú údajne schopné zablokovať až 99,999 percent viditeľného svetla prichádzajúceho zvonka. Vďaka tenkej vrstve povlaku tiež blokujú infračervené a ultrafialové svetlo, čím udržiavajú vnútro v chladnejšej teplote a zabraňujú prechodu škodlivých UV lúčov.

Elektronicky stmievajúce sa okná pre lietadlá Boeing 777X

Nové elektronicky stmievajúce sa okná bude spoločnosť Gentex ponúkať leteckým spoločnostiam ako voliteľný doplnok. Takže sa nedá očakávať, že ich nájdeme vo všetkých lietadlách 777X od spoločnosti Boeing, ktorá patrí medzi prvých objednávateľov. Táto technológia bola pritom prezentovaná aj na nedávnom veľtrhu CES 2020 v Las Vegas.