Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Nový ľahučký akustický materiál potláča hluk z vozovky

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
15. 1. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Hluk z vozovky je dlhodobým problémom v automobiloch, najmä pri jazde vyššími rýchlosťami po diaľnici, no je to ešte zreteľnejšie v prípade elektrických vozidiel, v ktorých nepočuť hluk z motora. Automobilka Nissan však vyvinula akustický meta-materiál, ktorý je rovnako účinný ako v súčasnosti používané zvukové izolačné materiály, no váži len štvrtinu hmotnosti.

Automobilky už dlho používajú gumené dosky osadené vo vnútri vozidiel, ktoré znižujú hluk z cesty, no tie sú ťažké a znižujú energetickú účinnosť. To viedlo viacero spoločností k riešeniu problému prostredníctvom adaptovania technológie aktívneho potláčania okolitého hluku, ktorú poznáme zo slúchadiel. Japonský Nissan sa však rozhodol pre pasívny prístup, ktorý nevyžaduje napájanie alebo komplikované a často drahé rozloženia mikrofónov a reproduktorov.

Nový akustický meta-materiál od Nissanu.

Spoločnosť Nissan tiež tvrdí, že jej nový akustický meta-materiál má porovnateľné výrobné náklady s výrobou gumených dosiek, ak nie ešte lacnejšie. Je to kvôli jednoduchému dizajnu tohto materiálu, ktorý vychádza z mriežkovanej štruktúry pokrytej tenkou plastovou fóliou. Vyzerá to podobne ako ochranný bublinkový obal s jednou odstránenou stranou. Akustický meta-materiál od Nissanu pomáha odrážať zvuk zo širokého frekvenčného pásma v rozsahu od 500 až do 1 200 Hz, čím sa znižuje množstvo hluku z vozovky, ktorý prechádza do automobilu.

Nový akustický meta-materiál od Nissanu.

Okrem zlepšenia energetickej účinnosti súčasných vozidiel, ktoré sa spoliehajú na ťažké gumové dosky, automobilka Nissan tvrdí, že jej akustický meta-materiál by mohol priniesť tichšiu jazdu vozidlám, v ktorých je obmedzené používanie konvenčných zvukovo izolačných materiálov v dôsledku zníženia hmotnosti a finančných nákladov. Zatiaľ nie je jasné, kedy sa tento koncept akustického meta-materiálu dostane do komerčných vozidiel, no automobilka Nissan už predstavila svoju technológiu integrovanú vo svojom crossoveri Ariya na veľtrhu CES v Las Vegas.

Nový akustický meta-materiál od Nissanu.