Čaplovič ide šetriť, niektoré organizácie chce spojiť

SITA
5.8.2012 10:59

Minister naznačil, že zmeny by sa mohli týkať Štátneho pedagogického ústavu, Metodicko-pedagogického centra a Ústavu informácií a prognóz školstva. Ministerstvo vnútra už v rámci zákona o miestnej štátnej správe navrhlo od januára 2013 zrušiť krajské školské úrady.

Čaplovič ide šetriť, niektoré organizácie chce spojiť
SITA

Minister školstva Dušan Čaplovič sa chystá spojiť viaceré rezortné organizácie. "Našou snahou je taká reorganizácia podriadených organizácií, v rámci ktorej bude fungovať vysokoefektívny a transparentný model správy, riadenia a napokon aj činností, ktoré organizácie zabezpečujú. S týmito opatreniami, pochopiteľne, sledujeme šetrenie verejných zdrojov," uviedol pre agentúru SITA hovorca ministerstva Michal Kaliňák. Zmeny plánujú zaviesť od januára 2013. Hovorca nepovedal, ktoré organizácie sa chystá rezort spájať, ako sa upravia ich kompetencie, či si reorganizácia vyžiada personálne zmeny a koľko chce ministerstvo opatrením ušetriť. "Na jeseň by sme mali mať k dispozícii analýzy súčasného stavu a výkonnostné analýzy organizácií," uviedol Michal Kaliňák.

Čaplovič na bilančnej tlačovej konferencii k sto dňom vlády naznačil, že by sa zmeny mohli týkať Štátneho pedagogického ústavu, Metodicko-pedagogického centra a Ústavu informácií a prognóz školstva. "Znovu sa chcem vrátiť k tomu, aby Štátny pedagogický ústav bol ústavom, ktorý nebude plniť len úlohy, ktoré doteraz má, ale aby sa tam rozvíjala aj veda a výskum v spolupráci s Ústavom informácií a prognóz a s Metodickým centrom," konštatoval 16. júla Čaplovič. Pripravovanú reštrukturalizáciu označil za "výraznú", pretože rezort má podľa neho zbytočne veľa organizácií. "Myslím si, že práve spájanie, ten synergický efekt, prinesie ďaleko väčšiu kvalitu, pretože sa mnohé konkrétne úlohy, ktoré plnia jednotlivé priamo riadené organizácie, prepoja a budú ďaleko efektívnejšie," poznamenal Čaplovič.

V súčasnosti patrí pod rezort školstva 19 rozpočtových a šesť príspevkových organizácií. Ministerstvo vnútra už v rámci zákona o miestnej štátnej správe navrhlo od januára 2013 zrušiť krajské školské úrady, ktoré nemajú svoj ekvivalent na nižšej úrovni. Ich kompetencie by mali prevziať obvodné úrady v sídlach krajov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok