Korunný svedok prehovoril. Vraždu Kuciaka prepojil s Kočnerom

TA3 TASR SITA
14.1.2020 14:34

Na pojednávanie za mimoriadne prísnych bezpečnostných opatrení priviedli aj kľúčového svedka Zoltána Andruskóa. Na hlave mal kuklu, oblečený bol do nepriestrelnej vesty. Muž, ktorý od začiatku spolupracoval s políciou a vyviazol preto so zníženým, 15-ročným trestom, spomenul vo výpovedi aj Mariana Kočnera, aj Alenu Zsuzsovú.

Od exprimátora cez prokurátora po novinára

Andruskó tvrdí, že vraždu Jána Kuciaka sprostredkoval na pokyn obžalovaného Mariana Kočnera. Na začiatku svojej výpovede uviedol, že Alena Zsuzsová si pred rokmi "pred jeho očami" objednala vraždu bývalého primátora Hurbanova. Vraj sa nebál jej, ale ľudí, ktorí za ňou stáli.

Zsuzsová vraj neskôr chcela zlikvidovať aj prokurátora Maroša Žilinku. Na špinavú prácu chcela niekoho spoza hraníc. Zsuzsová Andruskóovi priznala, že podnikateľ Marian Kočner má problémy, pretože ho vyšetruje polícia. Kočner sa údajne nevedel so Žilinkom dohodnúť a preto bolo treba voliť iné metódy. Zsuzsová dala v roku 2017 Andruskóovi do rúk 20 tisíc eur ako zálohu za "odstránenie" prokurátora.

Vražda prokurátora však "padla" a potom sa objavilo iné meno - Ján Kuciak. Odstránenie novinára bude ľahšia úloha, presviedčala vraj Zsuzsová Andruskóa. Zsuzsová mu zdôrazňovala Kočnerovu moc, to, aké má kontakty a hrozila vraj, že každý, kto by išiel na políciu, bude zabitý.

USB s informáciami o Kuciakovi

Vraždu Kuciaka si mala Alena Zsuzsová objednať v januári 2018. Urobiť to mala tak, že mu v jeho aute pred jej domom otvorila laptop. Doň vložila USB kľúč, v ktorom bolo viacero priečinkov s mnohými menami. Jeden z nich bol s názvom Kuciak. "Hovorila, že tu má novinára," uviedol Andruskó. V priečinku sa mala nachádzať podrobná správa o jeho dennom pohybe a aj fotografie. Podľa prokuratúry pochádzajú zo sledovania novinárov, ktoré si mal objednať Marian Kočner u Petra Tótha. Ten je v konaní o Kuciakovej vražde svedkom. Vražda mala byť vykonaná v súvislosti s Kuciakovým únosom.

Signálom, že vražda sa podarila, mala byť správa cez Threemu. Andruskó v nej oznámil Zsuzsovej, že dostal defekt. Keď sa Zsuzsová dozvedela, že okrem Jána Kuciaka zahynula aj Martina Kušnírová, údajne zúrila. Povedala však, že "pôjde za pánom Kočnerom do Báču". Po návrate Andruskóa vyplatila sumou 50 tisíc v hotovosti.

Signálom, že vražda sa podarila, mala byť správa cez Threemu. Andruskó v nej oznámil Zsuzsovej, že dostal defekt. Keď sa Zsuzsová dozvedela, že okrem Jána Kuciaka zahynula aj Martina Kušnírová, údajne zúrila. Povedala však, že "pôjde za pánom Kočnerom do Báču". Po návrate Andruskóa vyplatila sumou 50 tisíc v hotovosti.

Prokurátor predložil fotky zo sledovania

Fotografie zo sledovania novinára Jána Kuciaka, o ktorých hovoril Zoltán Andruskó, mu neskôr počas výsluchu ukázal prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry. Kľúčový svedok pred senátom potvrdil, že sú rovnaké, ako videl od obžalovanej Aleny Zsuzsovej. Podľa splnomocnenca poškodených Kuciakovcov Daniela Lipšica ide o fotky z USB kľúča, ktorý sa našiel u Mariana Kočnera. "Na fotke je Ján Kuciak na autobusovej zastávke... Je to fotka, ako ide z práce Kuciak na autobus," opisoval Andruskó fotky, ktoré mu ukázal prokurátor. Niektoré fotky nepoznal.

Andruskó vo výpovedi rozprával aj o vzťahoch Mariana Kočnera s politikmi. "Keby nemal Marian K. také vzťahy s políciou a Smerom-SD, tak by sa to nikdy nestalo... Presne mi opísala vzťahy pána Kočnera s politikmi Smeru. S pánom Glváčom, s pánom Ficom, s pánom Počiatkom, Kaliňákom, Gašparom. Hovorila mi, že pán Marian K. má informácie z prvej ruky," povedal.

Na slová Andruskóa reagovala Alena Zsuzsová. Tvrdí, že nevypovedal pravdivo, a upozornila na viacero rozporov medzi jeho utorkovou výpoveďou a výpoveďami z prípravného konania. Rozpory sa týkali napríklad toho, kto fotil fotografie z jej laptopu na Andruskóov telefón. Najprv hovoril, že on sám, teraz, že to robila ona. Myslí si, že svoju výpoveď modifikoval podľa medializovaných informácií a že si ešte ako obvinený mohol naštudovať výpovede. Splnomocnenec poškodenej Zlatice Kušnírovej Roman Kvasnica zase poukazuje na to, že Andruskó nemá dôvod klamať, keď už bol za tento čin právoplatne odsúdený.

Pomýlili si makléra s predajcom zbraní

V kauze vraždy novinára Jána Kuciaka predvolal Špecializovaný trestný súd vypovedať nesprávneho svedka. Realitný maklér Michal Varga pred súdom uviedol, že Jánovi Kuciakovi predal dom, v ktorom potom býval v obci Veľká Mača. Súd však zamýšľal vypočuť osobu rovnakého mena, ktorá údajne predala páchateľom zbraň. Makléra Vargu nakoniec nemala záujem vypočúvať žiadna z procesných strán.

Z vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej sú obžalovaní Marian Kočner, Alena Zsuzsová, Tomáš Szabó a Miroslav Marček. Kočner si mal podľa prokuratúry objednať Kuciakovu vraždu z pomsty za Kuciakove články o jeho ekonomickej trestnej činnosti.

Alena Zsuzsová tvrdí, že neexistuje priamy dôkaz o tom, že si mal Marian Kočner vraždu novinára objednať u nej. Vinu odmieta. Celé trestné konanie má podľa jej obhajkyne spoločného menovateľa v podobe "mediálnej a štvavej kampane". Na nevine trvajú aj samotný Kočner a Tomáš Szabó. Miroslav Marček sa, rovnako ako v prípravnom konaní, k vražde priznal.

Kto je kto v prípade Kuciak:

Marian Kočner: Podnikateľ, údajný objednávateľ vraždy. Vinu nepriznal.

Alena Zsuzsová: Údajná objednávateľka, sprostredkovateľka a Kočnerova "volavka". Vinu nepriznala.

Zoltán Andruskó: Sprostredkovateľ vraždy. Priznal sa, spolupracoval s políciou a už ho odsúdili na 15 rokov väzenia.

Tomáš Szabó: Bývalý vyšetrovateľ, o ktorom sa pôvodne písalo ako o strelcovi. Nepriznal sa.

Miroslav Marček: Bývalý vojak, ktorý vraždil. Priznal sa.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok