Možnosť voliť zo zahraničia zaváži, požiadali o ňu desaťtisíce

TA3 TASR
14.1.2020 13:13

Aplikácie, ktoré ponúkali možnosť požiadať o voľbu poštou zo zahraničia, využilo najmenej 86.000 občanov. Vyplýva to zo štatistík iniciatív Srdcom doma a Slovensko.Digital, ktoré tieto aplikácie prevádzkujú.

Možnosť voliť zo zahraničia zaváži, požiadali o ňu desaťtisíce
SITA/AP (ilustračné foto)

Konečný počet žiadostí bude známy po voľbách, keď okrem ministerstva vnútra poskytnú kompletné štatistiky aj obce. MV eviduje vyše 4.000 voličov bez trvalého pobytu v SR, ktorí o túto možnosť voľby požiadali. Takmer 39.000 ľudí využilo aplikáciu, ktorú pripravilo Slovensko.Digital. Oproti voľbám v roku 2016 je to viac ako dvojnásobok. Viac ako 47.000 občanov využilo možnosť požiadať o voľbu zo zahraničia cez aplikáciu iniciatívy Srdcom doma.

MV pripomína, že rezort ani obec nemali povinnosť odpovedať na samotné doručenie žiadosti o voľbu poštou, hoci voličom odporúčalo, aby si vypýtali potvrdenie. Ak MV alebo obec nepotvrdilo prijatie žiadosti, neznamená to, že voličovi zaniklo právo voliť. "Dôležité bolo, ak jeho žiadosť bola doručená na emailovú adresu obce/MV SR do 10. januára do polnoci a následne sa táto žiadosť spracováva a prípadne sa vyžiada doplnenie," priblížila Lucia Kirinovičová z tlačového odboru Kancelárie MV SR.

Parlamentné voľby sa budú konať 29. februára 2020, kandiduje v nich 25 politických subjektov. Stáť budú viac ako 12,6 milióna eur. V ére samostatného Slovenska pôjde o ôsme parlamentné voľby v poradí. Na Slovensku sú viac ako štyri milióny oprávnených voličov.

Témy: Slovensko
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok