Bola to politická vražda, vyhlásila pred súdom Kušnírovej matka

TA3 TASR
14.1.2020 10:27

Na súd v kauze Kuciak prišla vypovedať matka Martiny Kušnírovej Zlatica. Vraždu Jána Kuciaka a svojej dcéry označila za politickú. Popísala aj chvíle, keď sa neúspešne pokúšala dovolať svojej dcére.

Slovná výmena so Zsuzsovou

"Bola to politická vražda," uviedla Kušnírová počas druhého dňa ostro sledovaného procesu, na ktorý sa akreditovalo množstvo domácich aj zahraničných novinárov. Svedčila ako prvá.

Vo svojej spontánnej výpovedi rozprávala o tom, ako sa nevedela dcére a budúcemu zaťovi dovolať. Pýtala sa obžalovaných, kto im dal právo siahnuť na život ich detí. Apelovala na to, že aj obžalovaní majú svoje vlastné deti.  Obžalovaná Alena Zsuzsová sa Kušnírovej opýtala, na základe akých dôkazov konštatuje, že je vinná za smrť jej dcéry. „Tu sme preto, aby sa to dokázalo," odpovedala Kušnírová s tým, že dôkazy sú v spise a Zsuzsová by nesedela na súde, keby s vecou nič nemala.

Pokiaľ ide o samotný skutok, Kušnírová podľa vlastných slov kontaktovala Martinu naposledy v inkriminovaný deň 21. februára 2018 (streda) poobede. Vo večerných hodinách už mladý pár nedvíhal telefón. Následne sa im snažila dovolať vo štvrtok, v piatok a v sobotu, ako však povedala „nechcela stresovať". Políciu následne kontaktoval v nedeľu, pričom prvý krát ju „odbili" s tým, že mladí ľudia sa nemusia pravidelne hlásiť. Následne jej však volali, aby im poskytla popis a telefónne čísla Jána a Martiny. Zároveň kontaktovala svoju neter z Vrábeľ, aby sa išla pozrieť do Veľkej Mače, kde dvojica bývala. Následne sa dozvedela, čo sa stalo.

Z vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej sú obžalovaní Marian Kočner, Alena Zsuzsová, Tomáš Szabó a Miroslav Marček. Kočner si mal podľa prokuratúry objednať Kuciakovu vraždu z dôvodu pomsty za Kuciakove články o jeho ekonomickej trestnej činnosti.

Nie sme v Amerike, čo mi môžu urobiť?

Ján a Martina boli podľa Kušnírovej spolu asi päť rokov, pričom Kuciaka označila za inteligentného a pracovitého. Podľa vlastných slov sa zaujímala o kauzy, o ktorých písal, vrátane káuz Mariana Kočnera. Kuciak jej na jeseň 2017 spomínal aj telefonát od Kočnera, pre ktorý podal trestné oznámenie. Kočner v medializovanej nahrávke Kuciakovi povedal, že sa bude zaujímať o jeho príbuzných a hľadať na nich „závadné" skutočnosti. 

Na upozornenia, aby si dával pozor, podľa nej Kuciak zvykol odpovedať „nie sme v Amerike" alebo „čo mi môžu urobiť". Zároveň povedal, že niekto o Kočnerových podvodoch písať musí. „Stále hovoril, že vidí, čo sa deje. Nedal si povedať," uviedla Kušnírová. Zároveň Mariana Kočnera na súde odmietla oslovovať pán.

Mstil sa za články o jeho kšeftoch

Z vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej sú obžalovaní Marian Kočner, Alena Zsuzsová, Tomáš Szabó a Miroslav Marček. Kočner si mal podľa prokuratúry objednať Kuciakovu vraždu z dôvodu pomsty za Kuciakove články o jeho ekonomickej trestnej činnosti. 

Alena Zsuzsová tvrdí, že neexistuje priamy dôkaz o tom, že si mal Marian Kočner vraždu novinára objednať u nej. Vinu odmieta. Celé trestné konanie má podľa jej obhajkyne spoločného menovateľa v podobe "mediálnej a štvavej kampane". Na nevine trvajú aj samotný Kočner a Tomáš Szabó. Miroslav Marček sa, rovnako ako v prípravnom konaní, k vražde priznal.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok