V chôdzi dominovali Číňania, Kučmín v osobnom rekorde

SITA
4.8.2012 20:55

Číňan Čchen Ding sa stal olympijským víťazom v chôdzi na 20 km. V centre Londýna v okolí Buckinghamského paláca vybojoval pre svoju krajinu vôbec prvú zlatú medailu v tejto disciplíne v histórii.

V chôdzi dominovali Číňania, Kučmín v osobnom rekorde
SITA

Devätnásťročný Čchen dosiahol čas 1:18:46 h, čím o trinásť sekúnd prekonal doterajší olympijský rekord Poliaka Roberta Korzeniowského z roku 2000. S odstupom 11 sekúnd prišiel do cieľa na The Mall Erick Barrondo z Guatemaly a pre svoju krajinu získal historický prvý olympijský kov. Guatemala sa stala 141. štátom s minimálne jednou medailou z OH v histórii. Čínsky úspech v chôdzi v Londýne zvýraznili ešte bronzový Čen Wang a štvrtý Cchaj Ze-Lin. Prvýkrát od roku 1984 mala v chôdzi dvojnásobné zastúpenie na pódiu na OH jedna krajina, naposledy sa to podarilo Mexičanom. "Som vzrušený ako každý v Číne, ako môj tréner či moja rodina. Mám za sebou veľmi kvalitnú prípravu, všetko mi stopercentne v dnešných pretekoch vyšlo. Napokon som to dokázal," tešil sa v cieli Čchen Ding.

Slovák Anton Kučmín obsadil v zaujímavých sobotňajších pretekoch v ideálnom počasí 23. miesto v novom osobnom rekorde 1:22:25 h. Prvýkrát v kariére sa dostal pod hranicu 1:23 h a svoj doteraz najlepší čas z pretekov v poľskom meste Zaniemysl z apríla 2011 (1:23:21 h) vylepšil o takmer minútu. Kučmín sa týmto časom kvalifikoval na olympijské hry. Kučmín začal vzadu, po prvom okruhu bol až na 50. mieste. Postupne sa posúval vyššie a vyššie. "Som rád, že sa mi konečne podarilo tento rok zašliapať solídny čas. Splnil som svoj cieľ a navyše pokoril aj A-limit, ktorý bol vypísaný pre kvalifikovanie sa na tieto olympijské hry. Teším sa, že mi to vyšlo v Londýne. Začali sme voľnejšie rovnako ako na MS v Dägu. Tento začiatok mi vyhovoval, postupne som trafil tempo. Ku koncu som mal menšiu krízu od žalúdka, trocha som musel regulovať tempo, ale na trati to bolo napokon dobré. Pohltila ma atmosféra okolo okruhu, bolo tu veľa ľudí a od prvých metrov mohutne povzbudzovali. Pamiatky okolo trate a Buckinghamský palác som nesledoval, sústredil som sa na cestu. Päťdesiatkárom určite opíšem atmosféru a trochu ich nachystám na to, čo ich čaká," povedal spokojný Anton Kučmín.

Preteky nedokončil obhajca prvenstva a dvojnásobný majster sveta Valerij Borčin z Ruska, ktorý na záverečnom úseku v snahe vybojovať si medailu skolaboval, 2 km pred cieľom bol ešte druhý. Dvadsiatka v centre Londýna sa začala pomalšie, Čchen Ding bol po 2 km za 8:26 min dokonca na 33. mieste. Postupne sa posúval dopredu, v polovici trate už bol na čele skupiny trinástich chodcov. Posledné tri kilometre však zvládol excelentne a rozhodol o svojom olympijskom triumfe. 

Výsledky - atletika:
Chôdza na 20 km: 1. Čchen Ding (Čína) 1:18:46 h - olympijský rekord, 2. Erick Barrondo (Guat.) 1:18:57, 3. Čen Wang 1:19:25, 4. Cchaj Ze-Lin (obaja Čína) 1:19:44, 5. Ángel Miguel López (Šp.) 1:19:49, 6. Eder Sánchez (Mex.) 1:19:52, 7. Jared Tallent (Aus.) 1:20:02, 8. Bertrand Moulinet (Fr.) 1:20:12, ... 23. Anton Kučmín (SR) 1:22:25

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok