Začal sa najsledovanejší proces. Odsúdia vrahov Jána a Martiny?

TA3 SITA
13.1.2020 09:11

Za veľkého záujmu novinárov zo Slovenska aj zo sveta sa na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku začalo hlavné pojednávanie v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Na súd priviedli obžalovaných, Mariana Kočnera a skupinku okolo Aleny Zsuzsovej. Prišla aj rodina zavraždených. Proces je označovaný ako najsledovanejší v slovenskej histórii.

Haščák, Bödör aj Tóth

Prokurátor ani nikto z obžalovaných neprejavil záujem uzavrieť dohodu o vine a treste.

Po tom, ako súd na verejnom zasadnutí 19. decembra prijal obžalobu podanú Úradom špeciálnej prokuratúry, vytýčil v prípade vraždy novinára pojednávania na 13., 14., 15., 20., 21., 22. januára a na 3., 4. a 6. februára. V rámci prvých pojednávacích dní sa na súde očakáva prednes obžaloby a vyjadrenia či prípadné výsluchy štvorice obžalovaných. Vypovedať majú aj známe mená, ktoré sú s kauzou spájané - podnikateľ Jaroslav Haščák, podnikateľ Norbert Bödör i exsiskár Peter Tóth.

Na programe by mal byť v prvých pojednávacích dňoch aj výsluch kľúčového svedka Zoltána Andruskóa, ktorý sa na vražde novinára a jeho priateľky podieľal ako sprostredkovateľ. V prípade Andruskóa schválil Špecializovaný trestný súd 30. decembra dohodu o vine a treste, v rámci ktorej mu bol uložený trest 15 rokov väzenia v ústave so stredným stupňom stráženia. Andruskó sa pôvodne s prokurátorom dohodol na desaťročnom treste, podľa súdu by však takýto trest nebol spravodlivý.

Obžalovaní sú vo väzbe

Podľa výsledkov vyšetrovania Andruskó na základe objednávky od Aleny Zsuzsovej, s prísľubom odpustenia dlhu 20-tisíc eur a odmeny 50-tisíc eur, kontaktoval Tomáša Szabóa, ktorý sa spolu s Miroslavom Marčekom podľa obžaloby podieľal na usmrtení Kuciaka. Tomášovi Szabóovi tiež Andruskó odovzdal mobilný telefón s údajmi o neskôr zavraždenom novinárovi. Po svojom zadržaní v septembri minulého roku Andruskó spolupracoval s vyšetrovateľmi.

Kto je kto v prípade Kuciak:
Údajný objednávateľ vraždy: Marian Kočner
Údajná objednávateľka, sprostredkovateľka a Kočnerova "volavka": Alena Zsuzsová
Sprostredkovateľ vraždy, ktorý sa priznal, spolupracoval s políciou a už ho odsúdili na 15 rokov: Zoltán Andruskó
Bývalý vyšetrovateľ, o ktorom sa pôvodne písalo ako o strelcovi: Tomáš Szabó
Údajný pomocník a šofér a bývalý vojak. Mal sa priznať, že strieľal: Miroslav Marček

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry podal v tomto prípade obžalobu na Tomáša Szabóa, Miroslava Marčeka, Alenu Zsuzsovú a tiež Mariana Kočnera. Všetci menovaní sú stíhaní väzobne, u Mariana Kočenra je však dôvodom kauza údajného falšovania zmeniek v hodnote desiatok miliónov eur. Obžaloba v tomto prípade bola podaná pre šesť skutkov, z toho dve úkladné vraždy. Jedna sa týka Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej, druhá podnikateľa Petra Molnára z Kolárova z roku 2016 (v tomto prípade sa obžaloba týka iba Miroslava Marčeka a Tomáša Szabóa). V prípade uznania viny hrozí obvineným trest 25 rokov alebo doživotie.

Jána Kuciaka a jeho partnerku zastrelili vo februári 2018 v ich dome v obci Veľká Mača. Kuciak pracoval ako investigatívny novinár pre portál Aktuality.sk. V rámci svojej činnosti sa zameriaval aj na kauzy spojené s Marianom Kočnerom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok