Serena rozdrvila Šarapovovú, má zlato

SITA
4.8.2012 16:56

Americká tenistka Serena Williamsová triumfovala v sobotňajšom finále dvojhry žien na OH v Londýne (hrá sa 28. júla - 5. augusta na tráve v All England Lawn Tennis and Croquet Clube vo Wimbledone) nad inou bývalou líderkou svetového rebríčka WTA Mariou Šarapovovou z Ruska za 63 minút jednoznačne 6:0, 6:1.

Serena rozdrvila Šarapovovú, má zlato
SITA

Jediný gem stratila za stavu 3:0 v druhej časti. V piatej hre tohto dejstva odvrátila dva brejkbaly, napokon jediné, ktorým v tomto stretnutí čelila. Na hlavnom dvorci nastrieľala 10 es, mala pomer "winnerov" a nevynútených chýb 24:7, zdolaná 6:10.

Víťazka už 44 turnajov vo dvojhre Serena nielen prešla týmto podujatí bez straty setu, ale žiadnej súperke nepovolila viac ako 3 gemy (Srbke Jelene Jankovičovej a Poľke Urszule Radwanskej). Zo šiestich zápasov pritom v štyroch hrala proti niekdajšej či aktuálnej jednotke počítačového poradia (Jankovičová, Dánka Caroline Wozniacka, Bieloruska Viktoria Azarenková a Šarapovová). V 12 setoch odovzdala len 17 gemov, jej najdlhší duel trval 1:17 h. Predviedla dovedna 60 es, takže vo finále presne zapadla do priemeru 10 na jedno stretnutie.

Išlo o duel jediných dvoch aktívnych hráčok, ktoré sú držiteľkami tzv. kariérneho Grand Slamu. Tridsaťročná Serena je druhá v histórii po Nemke Steffi Grafovej, olympijskej šampiónke zo Soulu 1988, ktorá má na konte tzv. Golden Grand Slam. Celkovo si pripísala tretie zlato pod piatimi kruhmi. Vo štvorhre so svojou sestrou Venus sa radovala v Sydney 2000 aj Pekingu 2008. Aktuálne sú už v semifinále. V singli na OH hrala Serena len pred štyrmi rokmi a vo štvrťfinále podľahla Ruske Jelene Dementievovej, neskoršej majiteľke zlata.

Tridsaťročná víťazka 17 turnajov veľkej štvorky vo dvojhre S. Williamsová zvýšila v bilancii zo vzájomných duelov na 9:2, Šarapovovú prekonala 8. raz za sebou. Rodáčka zo Saginawu uspela v 34. z ostatných 35 vystúpení. Na adrese SW19 Church Road v britskej metropole je 5-násobnou šampiónkou vo dvojhre vrátane edície 2012.

Serena dosiaľ naposledy zdolala 25-ročnú debutantku na olympijských hrách Šarapovovú v máji vo štvrťfinále na modrej antuke v Madride 6:1, 6:3. Prehry inkasovala zhodne už v roku 2004, a to vo finále Wimbledonu (priamo v AELTC sa revanšovala v osemfinále ročníka 2010) a "výberových" MS WTA. Ruska nevyužila príležitosť vrátiť sa na vrchol renkingu pred Azarenkovú, ktorá v sobotu v zápase o bronz prekonala Šarapovovej krajanku Mariu Kirilenkovú 6:3, 6:4. 

Dvojhra žien - finále:
Serena Williamsová (USA-4) - Maria Šarapovová (Rus.-3) 6:0, 6:1 za 63 minút (30, 33)

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok