Zostreleniu lietadla veria viacerí lídri. Irán otočil a prizval Boeing

TA3 SITA TASR
10.1.2020 06:39

Ukrajinské lietadlo s 176 ľuďmi na palube, ktoré sa zrútilo pri Teheráne, "veľmi pravdepodobne" zostrelil Irán. Vyhlásili to predstavitelia Kanady, Spojeného kráľovstva, USA i Austrálie. Podľa nich sa tak stalo zrejme omylom. Iránska vláda však správy popiera a v reakcii pozvala odborníkov spoločnosti Boeing, aby pomohli s vyšetrovaním. Ukrajina je opatrnejšia.

Vraj majú dôkazy

"Máme informácie od viacerých zdrojov vrátane našich spojencov a našich spravodajských služieb. Dôkazy naznačujú, že lietadlo zostrelila iránska raketa typu zem vzduch," oznámil na tlačovej konferencii v Ottawe kanadský premiér Justin Trudeau. Podobne sa neskôr vyjadrili aj britský premiér Boris Johnson a jeho austrálsky kolega Scott Morrison. "Všetky informácie, ktoré nám dnes preložili, nenaznačujú úmyselný čin," vyhlásil predseda austrálskej vlády.

Americký prezident Donald Trump naznačil, že verí, že za pád lietadla môže Irán a zamietol pôvodné tvrdenia Teheránu, že havarovalo v dôsledku mechanického problému. "Niekto na druhej strane mohol urobiť chybu," vyjadril sa šéf Bieleho domu.

Boeing 737-800 spoločnosti Ukrainian International Airlines havaroval krátko po štarte z Medzinárodného letiska imáma Chomejního. Nehodu neprežilo nikto zo 176 ľudí na palube. Medzi pasažiermi boli najmä Iránci, Kanaďania a Ukrajinci.

Pár hodín po atentáte na generála

K nešťastiu nad Teheránom došlo v čase zvýšeného napätia medzi USA a Iránom, len niekoľko dní po tom, ako pri cielenom americkom útoku dronom zahynul vysokopostavený iránsky generál Kásem Solejmání. Lietadlo havarovalo len niekoľko hodín po tom, čo Irán vykonal odvetný balistický útok na iracké základne, ktoré používajú americké sily. Ukrajinské lietadlo tak mohlo byť považované za hrozbu, vysvetlili štyria nemenovaní americkí predstavitelia.

Americkí predstavitelia neuviedli, aké tajné informácie viedli k zisteniu, že lietadlo zostrelila iránska raketa.Tá bola pravdepodobne vystrelená z ruského raketového systému Tor. Denník The New York Times vo štvrtok zverejnil video, ktoré zjavne zobrazuje zásah lietadla raketou. Záznam, o ktorom denník tvrdí, že ho overil, zobrazuje rýchlo pohybujúci sa objekt a explóziu. Horiaci objekt následne pokračuje v inom smere. 

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj nevylúčil možnosť, že ukrajinské lietadlo mohlo byť zostrelené raketou. Zdôraznil však, že táto možnosť nebola ani potvrdená, informovala agentúra AP. "Teória o rakete ešte nebola vylúčená, ale ešte nebola ani potvrdená," napísal na Facebooku Zelenskyj.

Povolí Boeingu spolupracovať

Irán napokon povolí expertom z americkej spoločnosti Boeing, ako aj expertom z Ukrajiny, Spojených štátov, Francúzska i Kanady, aby s ním spolupracovali pri vyšetrovaní pádu ukrajinského dopravného lietadla. Oznámil to šéf iránskeho úradu pre civilné letectvo Alí Ábedzáde.

Ábedzáde v iránskej televízii povedal, že Teherán už v tejto veci upovedomil americký Národný úrad pre bezpečnosť dopravy (NTSB), pričom ten už určil experta, ktorý ho bude pri vyšetrovaní zastupovať. Samotný NTSB vzápätí v piatok na Twitteri potvrdil, že od iránskeho úradu pre civilné letectvo dostal "oficiálne oznámenie" o havárii a uviedol, že sa na vyšetrovaní zúčastní prostredníctvom svojho "akreditovaného zástupcu", ktorého na túto úlohu vybral.

Iránski vyšetrovatelia z Organizácie pre civilné letectvo neposkytli bezprostredné vysvetlenie nešťastia, v predbežnej správe len uviedli, že lietadlo malo problémy, no nevyslalo žiadosť o pomoc. Predstavitelia krajiny haváriu pôvodne pripisovali technickým problémom. Toto tvrdenie najprv podporili aj predstavitelia Ukrajiny, neskôr však pripustili, že pri vyšetrovaní preskúmajú aj iné verzie. Vyšetrovatelia informovali, že objavili oba letové záznamníky z lietadla, no sú poškodené a časť z ich pamäte sa stratila.

Iránska štátna tlačová agentúra IRNA už skôr citovala vedúceho vyšetrovacej komisie pre vyšetrovanie nehôd v civilnom letectve Hasana Rézaeífu, ktorý sa vyjadril že "témy o raketách, raketových alebo protilietadlových systémoch sú vylúčené".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok