Exkluzívny prieskum TA3: ĽSNS predbehla demokratickú opozíciu

TA3
9.1.2020 20:29

Až deväť politických zoskupení by sa dostalo do parlamentu podľa exkluzívneho prieskumu, ktorý pre televíziu TA3 vypracovala agentúra AKO. Voľby by vyhral Smer-SD, ktorý by však dosiahol výsledok výraznejšie pod 20 percentami. Druhá by neskončila demokratická opozícia, ale krajná pravica.

Strana Smer-SD Roberta Fica by podľa výsledkov prieskumu získala 17,7 percenta, Kotlebovci-ĽSNS by skončili druhí so ziskom 11,7 percenta a koalícia Progresívneho Slovenska a Spolu by prenechala tretie miesto konkurenčnému projektu - strane Za ľudí Andreja Kisku. Za ľudí by podľa AKO získala 10,4 percenta. PS/Spolu by chcelo voliť 9,1 percenta respondentov.

OĽANO Igora Matoviča, posilnené o Kresťanskú úniu, NOVA a Zmenu zdola, by volilo 8,3 percenta respondentov. Hnutie Sme rodina Borisa Kollára by si pripísalo výsledok na úrovni 7,6 percenta, SaS Richarda Sulíka by získala 6,8 percenta a do parlamentu by sa dostali aj KDH Alojza Hlinu (6,2 %) a SNS Andreja Danka (rovnako 6,2 %). Ostatné strany, vrátane vládneho Mosta-Híd, Dobrej voľby, Maďarskej komunitnej spolupatričnosti, Vlasti či Socialistov, by sa do parlamentu nedostali.

Agentúra AKO uskutočnila prieskum exkluzívne pre TA3 v dňoch 7. až 9. januára na reprezentatívnej vzorke 1000 ľudí. Otázka znela: "Ak by sa parlamentné voľby konali dnes, ktorej politickej strane by ste dali váš hlas?" Kandidujúce strany respondentom čítali v náhodnom poradí. S ohľadom na interval spoľahlivosti sa podľa výsledkov môže v NR SR ocitnúť päť až 10 strán.

Voliť by určite išlo 64,8 percenta respondentov, asi by sa zúčastnilo 19,4 percenta, asi by nešlo 3,7 percenta a určite by sa nezúčastnilo 8,1 percenta ľudí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok