Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Canon konečne vydá profesionálnu vlajkovú loď 1D X Mark III

Canon konečne vydá profesionálnu vlajkovú loď 1D X Mark III
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
9. 1. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Ubehli už takmer štyri roky od uvedenia hlavnej vlajkovej lode v podobe špičkového profesionálneho DSLR fotoaparátu EOS-1D X Mark II a konečne teraz spoločnosť Canon oznámila príchod jeho nástupcu EOS-1D Mark III, ktorý bude dostupný od polovice februára.

Nová profesionálna digitálna zrkadlovka Canon EOS-1D Mark III je postavená na úplne novom 20,1 megapixelovom CMOS snímači vo formáte full-frame s novo navrhnutým low-pass filtrom pre dosiahnutie „vysokých detailov“. Snímač spolupracuje s obrazovým procesorom Digic X. Táto kombinácia prináša rozsah citlivosti ISO od 100 až do 102,400 (dá sa rozšíriť až na ISO 50 – ISO 819 200), spolu so schopnosťou rýchleho kontinuálneho snímania 16 snímok za sekundu pri použití optického hľadáčika alebo až 20 snímok za sekundu v režime Live View. Na snímanie v sérii má fotoaparát k dispozícii obrovskú vyrovnávaciu pamäť pre až 1 000 snímok.

Profesionálny DSLR fotoaparát Canon EOS-1D Mark III

Už predchádzajúci model EOS-1D X Mark II exceloval v schopnostiach automatického zaostrovania a nový model v tomto smere vôbec nezaostáva. Automatické zaostrovanie Dual Pixel CMOS má 380-násobné zvýšenie rýchlosti a AF systém má fotoaparát k dispozícii vyhradený procesor Digic 8. Snímanie záberov cez hľadáčik prináša možnosť 191 bodového automatického ostrenia so 155 bodmi krížového typu, pričom funkcia sledovanie tváre a hlavy ťaží z technológie hlbokého učenia. V režime Live View získalo automatické zaostrenie aj schopnosť detekcie očí. Spoločnosť Canon tvrdí, že AF senzor má teraz dizajn štvorcového pixelu založeného na obrazovom snímači, čo mu poskytuje až 28 násobné vyššie rozlíšenie v jeho strede.

Profesionálny DSLR fotoaparát Canon EOS-1D Mark III

Používatelia môžu snímať 10-bitové statické snímky aj pomocou formátu High-Efficiency Image File, ktorý sľubuje širší dynamický rozsah a vylepšenú farbu, ako by získali z 8-bitových JPEG. Čo sa týka nakrúcania videí, Mark III-jka si polepšila a je schopná zaznamenať 5,5K RAW video alebo 4K video bez orezania, snímané rýchlosťou až 80 snímok za sekundu, ktoré je získané z 5,5K čítania pamäte Canon Log s 10-bitovými 4:2:2 farbami a 12 stupňami dynamického rozsahu. Fotoaparát má podsvietené ovládacie tlačidlá pre ľahšie ovládanie v tme, duálne sloty pre karty CFexpress, pripojenie Bluetooth a Wi-Fi, Gigabit Ethernet a vstavaný systém GPS. Telo je samozrejme dobre utesnené proti prachu a je odolné voči horším poveternostným podmienkam.

Nový profesionálny DSLR fotoaparát Canon EOS-1D Mark III bude k dispozícii v polovici februára za cenu 6 499 dolárov, a to len za telo bez objektívu.

Profesionálny DSLR fotoaparát Canon EOS-1D Mark III