Útok ako príčina havárie ukrajinského lietadla? Zatiaľ to vylučujú

TA3 TASR
8.1.2020 09:40

Územie Iránu sa stalo dejiskom ďalšej tragédie. Po tlačenici na pohrebe Američanmi zabitého generála Kásema Solejmáního, pri ktorej zahynuli desiatky ľudí, sa v Teheráne zrútilo ukrajinské dopravné lietadlo. Neprežil nikto zo 176 cestujúcich a členov posádky. Pre konflikt Iránu a USA sa okamžite vyrojili špekulácie, že za pádom lietadla je útok. Ukrajinci to predbežne vylučujú.

Prezident nechce špekulovať

Ukrajinské veľvyslanectvo v Iráne nateraz vylučuje verziu, že príčinou havárie ukrajinského lietadla, ktoré sa zrútilo krátko po štarte z letiska v Teheráne, bol teroristický útok. Aj ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyzval zdržať sa špekulácií a publikovania neoverených verzií príčin havárie ukrajinského lietadla v Iráne.

Na palube lietadla Ukraine International Airlines smerujúceho z Teheránu do Kyjeva sa nachádzalo 176 osôb z rôznych štátov. Všetci zahynuli.

Na palube lietadla Ukraine International Airlines smerujúceho do Kyjeva sa nachádzalo 176 osôb. Podľa iránskej agentúry ISNA to oznámil hovorca letiska imáma Chomejního. Ukrajinské ministerstvo vnútra informovalo až o 180 obetiach. Stroj sa zrútil v blízkosti mesta Parand ležiaceho asi 60 kilometrov juhozápadne od Teheránu.

Haváriu Boeingu 737-800 podľa iránskych médií neprežil nikto z cestujúcich z rôznych krajín sveta a členov posádky. Ruská agentúra RIA Novosti uviedla, že väčšinu cestujúcich tvorili iránski štátni príslušníci. Personál na letisku Boryspil v Kyjeve uviedol, že touto linkou zvyčajne cestujú iránski študenti, ktorí sa tentoraz zrejme vracali na Ukrajinu po zimných prázdninách.

Ako uviedla iránska agentúra IRNA, príčinou havárie ukrajinského lietadla bol zrejme požiar motora spôsobený technickými problémami. Pilot následne stratil kontrolu nad lietadlom, ktoré sa zrútilo. Podľa stránky FlightRadar, sledujúcej polohu lietadiel, posádka Boeingu 737-800 prestala komunikovať s letovými dispečermi asi dve minúty po štarte.

Slovenské ministerstvo zahraničia: "Medzi obeťami havárie ukrajinského lietadla Boeing 737 v Iráne by nemali byť občania Slovenskej republiky."

Obeťami najmä Iránci a Kanaďania

Takmer všetky obete havárie ukrajinského lietadla Boeing 737 v Iráne boli občanmi iných štátov ako Ukrajiny, informoval o tom spravodajský portál Ukrajina 24/7. Podľa tohto zdroja lietadlom spoločnosti Ukraine International Airlines cestovali dvaja Ukrajinci a asi 13 členov posádky bolo tiež z Ukrajiny. Medzi cestujúcimi bolo 71 iránskych občanov, 73 Kanaďanov, osem Švédov, šesť Afgancov, štyria Nemci a traja Briti.

Agentúra RIA Novosti zasa informovala, že podľa šéfa iránskeho úradu pre mimoriadne udalosti v dôsledku leteckej katastrofy zahynulo 147 iránskych občanov a 32 cudzincov. Ukrajinská Rada národnej bezpečnosti a obrany medzičasom v Kyjeve oznámila, že na palube boeingu sa nachádzalo 168 cestujúcich a deväť členov posádky. Agentúra Ukrinform následne uviedla, že ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí v dohľadnom čase zverejní oficiálny zoznam obetí leteckého nešťastia, pričom bude vychádzať z informácií, ktoré na mieste tragédie zistia zamestnanci ukrajinského konzulátu v Teheráne.

Irán útočil pár hodín predtým

K leteckému nešťastiu došlo len niekoľko hodín po tom, ako Irán vystrelil balistické rakety na dve základne v Iraku, kde pôsobia americké jednotky. Šlo zrejme o odplatu za zabitie iránskeho generála Kásema Solejmáního.

Solejmáního, veliteľa jednotiek Kuds iránskych revolučných gárd, zabili minulý piatok americké sily pri útoku dronom neďaleko letiska v irackej metropole Bagdad. Operáciu nariadil prezident Spojených štátov Donald Trump, ktorý Solejmáního obvinil z prípravy útoku na amerických diplomatov a vojakov v Iraku. Irán za to prisľúbil "tvrdú odplatu".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok