Fico kritizuje zabitie generála. Prezradil, kde sú naši vojaci

TA3 TASR SITA
7.1.2020 14:55

Čo by sa stalo, keby na Blízkom východe zabili druhého najvyššieho predstaviteľa USA a nie naopak? Túto otázku si položil Robert Fico, ktorý sa vo svojom prvom verejnom vystúpení v roku 2020 venoval kríze na Blízkom východe, ktorá eskalovala po zabití mocného iránskeho generála Kásema Solejmáního. Fico tiež prezradil, kam previezli našich vojakov, ktorí sa pre krízovú situáciu stiahli z Iraku. Sú v Kuvajte.

Irán nie je nejaká "čerešnička"

"Slovensko ako suverénna krajina má právo sa slobodne a suverénne vyjadrovať k tomu, čo sa udialo na území Iraku a má ako členský štát NATO právo hovoriť aj o tom, čo sa deje medzi USA a Iránom," uviedol. Fico zdôraznil, že Irán nie je nejaká "čerešnička", ale veľká a mocná stomiliónová krajina. "Slovensko nemá ani drony, ani jadrové ponorky ani neviditeľné lietadlá," zdôraznil šéf Smeru s tým, že jediné, čo má, je medzinárodné právo.

Fico podotkol, že ani mnohí blízki spolupracovníci amerického prezidenta Donalda Trumpa netušili, že k útoku príde. Solejmání podľa Fica nebol "žiadnym neviniatkom", jeho zabitie je však podľa neho "hrubým porušením medzinárodného práva". Expremiér stále čaká na to, že budú uvedené konkrétne dôvody útoku, ktorý považuje za veľké ohrozenie stability a medzinárodného mieru.  "Opätovne chcem mimoriadne podporiť a oceniť veľmi racionálny prístup premiéra Petra Pellegriniho," povedal Fico. Uvítal, že slovenskí vojaci boli premiestnení mimo územia Iraku. Podľa jeho informácií sa nachádzajú v Kuvajte.

Danko chce uznesenie k aktuálnej situácii

Ku krízovej situácii na Blízkom východe sa vyjadril aj predseda NR SR Andrej Danko. Zabitie generála Solejmáního rovnako kritizoval ako porušenie medzinárodného práva. Danko zároveň potvrdil, že na najbližšom rokovaní pléna sa bude snažiť iniciovať uznesenie k aktuálnej situácii na Blízkom východe, pričom dodal, že v hre sú viaceré varianty.

„Osobne som za to, aby sme prijali uznesenie, ktorým by sa do budúcna zabránilo individuálnemu konaniu jednotlivých členských štátov NATO, najmä ak ide o oblasti, kde máme spoločnú bezpečnostnú misiu,“ povedal Danko.

Solejmáního dal zabiť Donald Trump. Americký prezident nariadil minulý týždeň v piatok raketový útok na letisko v Bagdade, pri ktorom zabili veliteľa iránskych elitných jednotiek Kuds aj ďalších osem ľudí. Zahynul aj zástupca šéfa irackej milície Abú Mahdí Muhandis, čo ohrozuje vzťahy medzi USA a Irakom. Telo Solejmáního identifikovali len podľa prsteňa. Rakety, ktoré boli vystrelené z dronu, totiž vybuchli v momente, keď vystupoval z lietadla.

Siedmi slovenskí vojaci, ktorí sa nachádzali na výcvikovej misii v Iraku, sú už mimo územia krajiny. Dôvodom ich odchodu je krízová situácia, ktorá nastala po útoku na generála. Vojaci sú podľa nášho ministerstva obrany v poriadku. Robert Fico prezradil, že vojakov previezli do Kuvajtu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok