Na pohrebe iránskeho generála zahynuli desiatky trúchliacich

TA3 TASR
7.1.2020 10:51

Najmenej 56 mŕtvych a viac ako 200 zranených. To je výsledkom tlačenice v niekoľkotisícovom dave ľudí, ktorý sa zhromaždil na pohrebe zabitého iránskeho generálmajora Kásema Solejmáního v jeho domovskom meste Kermán.

Tlačenica na pohrebe

Tlačenica vznikla po tom, ako sa dal do pohybu pohrebný sprievod ulicami Kermánu. Na internete sa objavili prvé videozábery zachytávajúce bezvládne telá ležiace na ceste a iných ľudí, ktorí kričia a snažia sa obetiam pomôcť.

Iránska štátna televízia informovala o počtoch obetí vo svojej internetovej správe bez uvedenia zdroja. Riaditeľ iránskych záchranných služieb Pírhosejn Kólívand predtým telefonicky potvrdil, že tlačenica v Kermáne si vyžiadala mŕtvych a zranených.

Nariadil raketový útok

Solejmáního dal zabiť Donald Trump. Americký prezident nariadil minulý týždeň v piatok raketový útok na letisko v Bagdade, pri ktorom zabili veliteľa iránskych elitných jednotiek Kuds aj ďalších osem ľudí. Zahynul aj zástupca šéfa irackej milície Abú Mahdí Muhandis, čo ohrozuje vzťahy medzi USA a Irakom. Telo Solejmáního identifikovali len podľa prsteňa. Rakety, ktoré boli vystrelené z dronu, totiž vybuchli v momente, keď vystupoval z lietadla.

Administratíva Donalda Trumpa po útoku odmietla vydať víza iránskemu ministrovi zahraničných vecí Mohammadovi Džavádovi Zarífovi, ktorý sa chcel zúčastniť na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN v New Yorku na tému dôležitosti dodržiavania Charty OSN. 

Podľa Foreign Policy boli porušené podmienky dohody o ústredí Spojených národov z roku 1947, podľa ktorej sú Spojené štáty všeobecne povinné umožniť zahraničným diplomatom prístup do sídla OSN. Washington však tvrdí, že môže odmietnuť víza z dôvodov "bezpečnosti, terorizmu a zahraničnej politiky".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok