Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Samsung ohromil svojim 8K televízorom bez rušivých rámov

Samsung ohromil svojim 8K televízorom bez rušivých rámov
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
6. 1. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Na veľtrhu CES 2020 sa rozhodla juhokórejská spoločnosť predstaviť bezrámový QLED televízor. Ten je však k dispozícii iba v rozlíšení 8K a teda bude aj veľmi drahý. Škoda, že neexistuje lacnejšia 4K verzia s displejom Infinity, ktorého nádherné zobrazenie by mohlo pritiahnuť viac ľudí.

Nový 8K QLED televízor Samsung využíva až 99 percent svojej prednej plochy pre displej. Zvyšok je rám, ktorý je len veľmi ťažko viditeľný, keďže jeho hrúbka je len 2,3 milimetra. Samotný televízor je s hrúbkou 15 milimetrov tiež neuveriteľne tenký. Cena zatiaľ nebola zverejnená, no spoločnosť Samsung zvykne vydávať svoje nové televízory na jar.

Keďže neexistuje dostatok 8K obsahu, výrobca vybavil televízor technológiou založenou na umelej inteligencii, ktorá sa postará o transformovanie obsahu v nižšom rozlíšení tak, aby sa javil byť bližšie k natívnemu rozlíšeniu 8K. Rovnako sa spoločnosť Samsung pokúša s novou technológiou AI ScaleNet o to, aby obsah streamovaného videa vyzeral rovnako dobre. Technológia pritom zabraňuje strate údajov na ceste zo servera spoločnosti poskytujúcej stream až do televízora. Prvým partnerom bude služba Amazon Prime Video.

Nový 8K QLED bezrámový televízor Samsung.

Dalo by sa čakať, že televízor bez viditeľných rámov nebude na tom príliš dobre, čo sa týka ozvučenia. No spoločnosť Samsung tvrdí opak. Funkcia OTS+ (ozvučenie sledujúce objekty) rozpoznáva, keď sa na obrazovke nachádzajú pohybujúce sa objekty a snaží sa realistickým spôsobom presúvať zvuk reproduktormi televízora. Tým sa vytvára výsledné ozvučenie, ktoré údajne pripomína 5.1 priestorový zvuk. K dispozícii je tiež funkcia „Q-Symphony“, ktorá optimalizuje zvukový výkon súčasným využitím reproduktorov televízora a pripojeného soundbaru.

Výrobca okrem toho uvádza, že bezrámový 8K televízor disponuje technológiou adaptívneho nastavenia obrazu, ktorá upravuje jas a kontrast podľa okolia televízora. Rovnako ako v prípade iných televízorov spoločnosti Samsung, aj 8K QLED podporuje hlasových asistentov Bixby, Amazon Alexa a Asistent Google. Dokáže sa rýchlo spárovať so smartfónmi s operačným systémom Android pre zrkadlenie obsahu. Okrem toho Samsung pridáva aj to, čo nazýva ako „digitálny sluha“, ktorý dokáže ovládať Wi-Fi a Bluetooth kompatibilné zariadenia, ale aj zariadenia bez internetového pripojenia.

Nový 8K QLED bezrámový televízor Samsung.