Odveta za prípadný útok môže byť neprimeraná, varoval Trump

TA3 TASR
6.1.2020 08:58

Prezident USA Donald Trump v nedeľu upozornil, že odveta za prípadný iránsky útok na americkú "osobu alebo cieľ" bude možno "neprimeraná". Irán totiž pohrozil, že sa "odplatí" za zabitie svojho generálmajora Kásema Solejmáního v Iraku. Informácie priniesol portál britskej televízie Sky News.

Odveta za prípadný útok môže byť neprimeraná, varoval Trump
SITA/AP

Chcú pomstiť smrť generála

Americký prezident napísal varovanie na Twitteri po tom, čo sa Teherán zaprisahal, že pomstí smrť svojho vplyvného generála, ktorého zabil v piatok na bagdadskom letisku americký dron. Trump v tweete uviedol: "Tieto moje odkazy poslúžia ako upozornenie Kongresu USA, že ak Irán udrie na akúkoľvek americkú osobu či cieľ, Spojené štáty rýchlo a naplno úder vrátia, možno aj neprimerane." A dodal: "Takéto upozornenie zákon nevyžaduje, ale aj tak ho zverejňujem."

Medzitým sa Irak po zabití iránskeho generála v Bagdade rozhodol vyhostiť zahraničných vojakov zo svojho územia. Iracký parlament takisto žiada vládu, aby zabezpečila, že zahraniční vojaci nebudú na žiadny účel využívať irackú pôdu, vzduch ani vody. Takáto situácia nastala po tom, čo iracké ministerstvo zahraničných vecí odsúdilo útok amerického dronu ako "nehanebné" narušenie suverenity Iraku a ako porušenie dohody medzi Irakom a koalíciou vedenou Spojenými štátmi. Ministerstvo doplnilo, že iracké územie nesmie byť použité na útoky na susedné krajiny Iraku.

Pompeo: Cieľom môžu byť vojaci

Rezolúcie parlamentu nie sú pre vládu záväzné, ale samotný iracký premiér Ádil Abdal Mahdí už skôr vyzval irackých zákonodarcov, aby ukončili prítomnosť zahraničných vojakov v krajine. USA na to zareagovali, že ich hlasovanie irackého parlamentu "sklamalo", a vyzvali lídrov krajiny, aby si uvedomili dôležitosť americko-irackých ekonomických a bezpečnostných vzťahov, ako aj úlohu koalície pod vedením USA v boji proti Islamskému štátu.

Americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo v nedeľu pre televíziu Fox News povedal, že Irán sa pravdepodobne pokúsi zaútočiť na amerických vojakov. "Podľa nášho názoru je reálna možnosť, že Irán urobí tú chybu a rozhodne sa zaútočiť na niektoré naše vojenské sily v Iraku alebo na vojakov na severovýchode Sýrie,"spresnil Pompeo.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok