Do ostro stráženej zóny dopadli rakety, v Iraku vládne napätie

TASR
5.1.2020 21:32

Dve rakety dopadli do blízkosti veľvyslanectva USA v irackom hlavnom meste Bagdad, uviedli svedkovia pre tlačovú agentúru AFP. Stalo sa to niekoľko hodín po tom, čo si veľvyslanca predvolali Iračania za americký nálet dronom, ktorý v piatok zabil vplyvných irackých aj iránskych veliteľov.

Druhá noc útokov

Išlo už o druhú noc raketových útokov po sebe, pri ktorých bola zasiahnutá prísne strážená bagdadská štvrť Zelená zóna, kde sa nachádzajú zahraničné ambasády a budovy irackej vlády. Zároveň išlo o 14. úder na zariadenia Spojených štátov za posledné dva mesiace. Tretia raketa vypálená v nedeľu zasiahla rodinný dom mimo Zelenej zóny a zranila štyroch ľudí, povedali pre AFP zdravotníci.

Vzťahy medzi Irakom a USA sa zhoršili po piatkovom cielenom nálete amerického dronu na bagdadskom medzinárodnom letisku, pri ktorom zahynul iránsky generálmajor Kásem Solejmání a popredný predstaviteľ irackej armády, veliteľ abú Mahdí Muhandis. Presne cielený útok dronom nasledoval niekoľko dní po tom, čo proiránsky dav ľudí zaútočil na americké veľvyslanectvo v Bagdade.

Žiadajú odchod vojakov

V reakcii na situáciu iracký parlament v nedeľu vyzval vládu, aby vykázala amerických a iných zahraničných vojakov z krajiny. Na irackých základniach po celej krajine je rozmiestnených približne 5200 amerických vojakov, ktorí poskytujú podporu miestnym vojakom brániacim oživeniu džihádistickej organizácie Islamský štát. Títo americkí vojaci boli v Iraku rozmiestnení v rámci širšej medzinárodnej koalície, a to na pozvanie irackej vlády v roku 2014, ktorá žiadala pomoc v boji proti IS.

Nedeľný raketový útok prišiel niekoľko hodín po tom, čo vypršal konečný termín, ktorý dal radikálny iracký vojenský útvar Jednotky ľudovej mobilizácie, s blízkymi vzťahmi s Iránom, irackým bezpečnostným silám na "odchod" od amerických vojakov, teda na odchod zo spoločných vojenských základní po celom Iraku.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok