Predpovede sa zhoršujú. Do boja s požiarmi povolali tisíce vojakov

TA3 TASR
4.1.2020 08:19

Austrália povolala do boja s ničivými požiarmi viac ako 3-tisíc členov armádnych záloh. Informoval o tom austrálsky premiér Scott Morrison. Agentúra AFP hovorí o najväčšej mobilizácii v histórii krajiny. Požiare si vyžiadali ďalšie dve obete, ich počet tak stúpol na 23. Očakáva sa, že situácia sa ešte viac zhorší v dôsledku horúčav.

Austrálsky premiér Scott Morrison oznámil, že vláda pristúpi pre pretrvávajúce požiare k mobilizácii 3000 záložníkov z radov austrálskej armády. "Chcem zdôrazniť, že Austrálske obranné sily už tam (pri hasení požiarov) sú," uviedol Morrison s tým, že vláda sa rozhodla povolať aj časť záloh, pričom daný krok odsúhlasil aj generálny guvernér Austrálie David Hurley. Premiér zároveň oznámil, že vláda vyčlení ďalších 20 miliónov austrálskych dolárov (približne 12,5 milióna eur) na prenájom dodatočných štyroch požiarnych lietadiel.

Lesné požiare v Austrálii zničili od septembra porasty na územiach s celkovou rozlohou viac ako 5,25 milióna hektárov.

Austrálska ministerka obrany Linda Reynoldsová v tejto súvislosti poznamenala, že ide o prvú povinnú mobilizáciu vojenských záloh v dejinách Austrálie. Záložníci budú podľa jej slov poskytovať "nepretržitú" podporu "v zdravotníckej sfére, ako aj pri civilnej obrane a boji s následkami prírodnej katastrofy".

pozia_ac1100ae-5be4-a7ef.jpg

Lesné požiare v Austrálii zničili od septembra porasty na územiach s celkovou rozlohou viac ako 5,25 milióna hektárov. V Novom Južnom Walese bolo zničených 1365 domov. Ďalších približne 450 domov bolo zničených na južnom pobreží tento týždeň. Požiare si vyžiadali životy ďalších dvoch ľudí, čím celkový počet mŕtvych vzrástol.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok