Zázračné ovocie, lepidlový krík. Toto sú rastlinné objavy roka

TA3 ČTK
4.1.2020 10:13

Bobule, ktoré oklamú vaše chuťové poháriky, krík vylučujúci svoje vlastné superlepidlo, alebo snežienka objavená na Facebooku. To sú niektoré z novoobjavených rastlín, ktoré v roku 2019 pomenovali odborníci z britských Kráľovských botanických záhrad. Píše o nich The Guardian.

Zázračné ovocie, lepidlový krík. Toto sú rastlinné objavy roka
SITA/AP

Sedem stromov svojho druhu

Medzi objavmi je aj nový druh tropického stromu kanaga, ktorý je známy ako ylang-ylang a podľa doterajších výskumov v súčasnosti prežíva len sedem jeho exemplárov. Objavili aj novú fialku, ktorá je sfarbená ako pruhovaný bonbón a hubu s ružovým jadrom, ktorá má liečivé účinky.

Objavenie a vedecké pomenovanie nových druhov je kľúčovým prvým krokom k ich ochrane. Vedci z Kew v roku 2019 oficiálne pomenovali 102 druhov rastlín a osem húb alebo plesní, z nich mnohé sú už ohrozené vyhynutím. Najväčšiu hrozbu predstavuje ničenie prírodného prostredia kvôli poľnohospodárstvu, ťažbe dreva, priehradám a baniam, podstatné sú aj dopady klimatickej krízy.

Ak ide o hmotnosť, rastliny predstavujú 82 percent všetkého života na Zemi. Ľudia len 0,01 percenta. Rastliny tvoria základ všetkého života, produkujú kyslík, sú potravou, útočiskom aj liekmi. Existuje takmer 400.000 známych druhov a na celom svete každý rok pomenujú zhruba 2000 nových druhov.

Bez mena ich neochránia

"Na rastlinách sme závislí všetci," vysvetľuje botanik z Kew Martin Cheek, ktorý má na starosti pomenovať asi desať nových druhov každý rok. "Je šokujúce, že stále objavujeme toľko nových druhov. Je ľahké myslieť si, že na tejto planéte už poznáme všetko, ale nie je to tak. Miestni ich často poznajú, veda však nie."

"Je dôležité tie rastliny pomenovať, pretože prírodné prostredie rýchlo mizne," spresňuje Cheek. "Až keď dostanú meno, môžeme ich oficiálne odovzdať Medzinárodnému zväzu ochrany prírody a až potom môžeme mať šancu ovplyvniť národné úrady, aby dané lokality začali chrániť."

Nový druh snežienky objavili, keď detská lekárka nahrala na Facebook fotky z dovolenky v Turecku. Tam si kvet všimol ukrajinský odborník na snežienky. Spoločne s lekárkou odcestoval na miesto, kde kvety odfotila, poslal vzorku do Kew, a tam kvety potvrdil ako nový druh "snežienkológ" Aaron Davis.

Zázračné ovocie

V dažďovom pralese pohoria Chimanimani na hraniciach Mozambiku a Zimbabwe objavili ďalší druh kroviny Synsepalum dulcificum. Plodí bobule, ktoré sú známe pod označením "miracle fruit", teda zázračné ovocie. Obsahujú látku zvanú mirakulín, ktorá blokuje chuťové poháriky vnímajúce kyslosť. Takže po zázračnom ovocí aj limetky a citróny chutia sladko. Aj tento druh klasifikovali ako ohrozený ničením pralesa.

Nový druh gumovníka objavili u jedného vodopádu na rieke Bafing v západoafrickej Guinei. "Obsahuje nejaký druh biologického lepidla, ktorým sa lepí ku kameňom, aby ho nespláchla voda, zatiaľ však táto zaujímavá látka nebola preskúmaná," uviedol Cheek. Vedci z Kew predpokladajú, že tento druh bude celosvetovo vyhubený, keď sa budúci rok začne stavba vodnej elektrárne.

Najvzácnejší objav roka

"Máme vzorky ďalších druhov, ktoré vyhladili iné hydroelektrárenské priehrady," dodal Cheek. K miznutiu druhov dochádza podľa vedcov desivým tempom, ohrozená je každá piata rastlina. Najvzácnejším objavom roku 2019 bolo zonozono, 20 metrov vysoký strom príbuzný s ylang-ylang, ktorý sa našiel v pohorí Usambra v Tanzánii. Vie sa len o siedmich exemplároch.

Huba z Jün-nanu v juhozápadnej Číne dostala len formálne vedecké meno, ale obyvatelia ju v tejto oblasti používajú ako tradičný liečivý prostriedok pri artritíde už stovky rokov. Záujem vedcov podnietil objav jednej zo zložiek týchto húb. Keď sú vystavené svetlu, bojujú tieto zložky s nádormi, vírusmi a plesňami.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok