Suchý január je populárny. Čo s telom urobí mesiac bez alkoholu?

TA3 ČTK
4.1.2020 20:08

Sex, spánok, energia. To všetko môže zmeniť mesiac bez alkoholu. Výzvy k suchému januáru nasleduje od roku 2013 čoraz viac ľudí, ktorí počas prvého mesiaca v roku nevypijú ani kvapku alkoholu. O tom, aké priaznivé účinky prináša mesiac abstinencie, informoval Francúzsky denník Le Figaro.

Suchý január je populárny. Čo s telom urobí mesiac bez alkoholu?
SITA/AP

Krvný tlak aj sexuálne funkcie

Dry January v Británii, Tournée Minérale v Belgicku. Či už ide o január alebo február, pointa je rovnaká. V telefóne si môžeme nastaviť aplikáciu, ktorá prináša aj informácie o tom, ako si pripraviť koktejl bez alkoholu. Do iniciatívy sa každoročne zapájajú milióny Britov. To, že suchý mesiac stojí za to, potvrdila aj štúdia Sussexskej univerzity. "Stačí jeden mesiac, aby sme videli priaznivé účinky na fyziológii a na zdraví," uvádza Mickaël Naassila, prezident Francúzskej spoločnosti pre liečbu alkoholizmu.

cajik_ac1100ae-386b-cec1.jpg

Štúdia zdôrazňuje, že po mesiaci abstinencie získa človek lepšiu kontrolu nad konzumáciou alkoholu, pocíti prílev energie a zlepší sa mu kvalita spánku. Z hľadiska kvality života pozorujeme globálny pozitívny efekt, ak pijeme menej. Ak popíjanie zredukujeme alebo úplne prestaneme piť alkohol, zlepšíme si krvný tlak aj sexuálne funkcie.

Podľa britskej štúdie pozorovala viac ako polovica účastníkov po mesiaci abstinencie zlepšenie kvality pokožky a váhový úbytok. Dermatologička Elisabeth Berrissoulová vysvetlila, že alkoholické nápoje pôsobia ako diuretikum, a môžu tak prispieť k matnému vzhľadu pleti, k vráskam okolo očí a k zníženiu elasticity pokožky.

Alkoholické kalórie

Alkoholické nápoje taktiež obsahujú kalórie, presnejšie sedem kalórií na gram alkoholu. Počas konzumácie sa zvyšuje glykémia a produkcia inzulínu. Ak pijeme alkohol dlhodobo, môže to prispieť k rozvoju rezistencie voči inzulínu. To je jeden z rizikových faktorov steatózy, poškodenia tkaniva pečene, ktoré vedie k ich "stučneniu".

Zjednodušene, každé popíjanie alkoholu predstavuje zdravotné riziko. Či už toho vypijeme viac alebo menej, vždy je lepšie spotrebu alkoholu znížiť. Kampane ako britský Dry January nás inšpirujú k tomu, aby sme premýšľali o tom, že pitie alkoholu nie je úplne normálne a je dobré byť k nemu kritickejší, tak ako k fajčeniu.

Mickaël Naassila zdôrazňuje, že suchý január, ktorý sa každoročne opakuje, nemôže byť neužitočný. Podľa francúzskej Agentúry pre verejné zdravie a francúzskeho Národného inštitútu proti rakovine sa odporúča, aby muži a ženy nepili viac ako dva poháre vína denne a nie viac než desať pohárov za týždeň.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok