Populárny, tajomný a mocný. Trump dal zabiť ikonu Iráncov

TA3 TASR
3.1.2020 12:17

Ikonami Iráncov sú po islamskej revolúcii duchovní s prísnymi tvárami, ale bol ňou aj iránsky generálmajor Kásem Solejmání, ktorého zabila pri útoku v Bagdade americká armáda. Bol stelesnením národného odporu voči Spojeným štátom a ich nátlaku, trvajúcom už štyri desaťročia.

Volali ho aj do politiky

USA a Izrael vnímali Solejmáního ako tieňovú postavu vo velení iránskych ozbrojených síl, bojujúcich vo vojnách v iných štátoch. Mal napríklad na starosti bojovníkov v Sýrii podporujúcich prezidenta Bašára Asada a pripisuje sa mu aj zodpovednosť za smrť amerických vojakov v Iraku.

Solejmání prežil hrôzy dlhej vojny Iránu s Irakom v 80. rokoch minulého storočia a po nej dostal funkciu veliteľa špeciálnych jednotiek Kuds iránskych revolučných gárd - tieto jednotky majú na starosti zahraničné vojenské operácie islamskej republiky.

V Iráne bol Solejmání až do roku 2003, teda do americkej invázie v Iraku, pomerne neznámy. Jeho popularita a tajuplnosť neskôr narástli a boli silnejšie než výzvy amerických predstaviteľov na jeho zabitie. Solejmání sa stal najuznávanejším iránskym veliteľom na bojiskách, a aj keď odmietal výzvy na vstup do politiky, bol rovnako mocný, ak nie viac, ako civilné vedenie krajiny.

Nástupcom Kásema Solejmáního sa stal Esmáíl Káání. Do funkcie veliteľa špeciálnych jednotiek Kuds iránskych revolučných gárd ho vymenoval duchovný vodca ajatolláh Alí Chameneí.

Žijúci mučeník revolúcie

Nálet americkej armády zabil 62-ročného Solejmáního a ďalších ľudí, keď cestovali z bagdadského medzinárodného letiska. Pentagón oznámil, že americká armáda dostala od prezidenta Donalda Trumpa rozkaz, aby podnikla "rozhodujúci obranný krok na ochranu amerického personálu v zahraniční a zabila" muža, ktorého kedysi iránsky najvyšší vodca, ajatolláh Alí Chameneí, označil za "žijúceho mučeníka revolúcie".

Solejmánímu sa minulo šťastie, píše AP. Fámy o tom, že zomrel, sa pritom šírili za jeho života niekoľkokrát. K týmto prípadom patrila aj letecká havária z roku 2006, pri ktorej zahynuli na severozápade Iránu viacerí predstavitelia armády, a bombový útok v sýrskom Damasku z roku 2012, pri ktorom boli zabití najbližší spolupracovníci prezidenta Asada. Naposledy sa takéto fámy šírili v novembri 2015; podľa nich bol Solejmání zabitý alebo vážne zranený, keď práve velil silám verným Asadovi bojujúcim v okolí sýrskeho mesta Aleppo.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok