Jankovská nemôže súdiť, disciplinárny senát jej pozastavil funkciu

TA3 SITA
2.1.2020 16:07

Bývalá štátna tajomníčka ministerstva spravodlivosti Monika Jankovská nebude môcť naďalej súdiť. Rozhodol o tom disciplinárny senát na základe návrhu predsedníčky Súdnej rady Lenky Praženkovej, ktorý jej dočasne pozastavil výkon funkcie. Praženková podala návrh na odporúčanie komisie súdnej rady ešte 23. decembra minulého roka. Informovala o tom hovorkyňa súdnej rady Veronika Müller.

Jankovskú už predtým navrhol disciplinárne stíhať minister spravodlivosti Gábor Gál. V oboch prípadoch je dôvodom na disciplinárny podnet Jankovskej klamstvo. Gál žiadal trest za to, že Jankovská popierala svoju návštevu vo vile u advokáta Radomíra Bžána v Chorvátsku. Neskôr túto informáciu potvrdil samotný Bžán.

Praženková podala podnet za klamlivé údaje o kontaktoch s Marianom Kočnerom, ktorý v súčasnosti čelí obžalobe v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej.

Jankovská bola v závere augusta 2019 medzi skupinou sudcov a sudkýň, u ktorých zasahovala Národná kriminálna agentúra. Následne sa po verejnom tlaku vzdala funkcie štátnej tajomníčky. Jankovská podľa medializovaných informácií intenzívne komunikovala s Kočnerom cez aplikáciu Threema. Komunikáciu medzičasom prijal senát Špecializovaného trestného súdu v inom prípade ako zákonný dôkaz.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok