Fico: Žiadne dohody Smeru s opozíciou už neplatia

TA3, SITA, TASR
3.8.2012 11:40

Medzi vládnym Smerom a opozičnými stranami už neplatia žiadne spoločné dohody, ktoré existovali predtým. Vyhlásil to premiér Fico v reakcii na opozičné vyhlásenia.

Fico: Žiadne dohody Smeru s opozíciou už neplatia
TASR

"My berieme pánov z opozície na vedomie, že žiadne dohody neplatia. Boli nejaké dohody, ktoré sa týkali procedúr v Národnej rade, vy ste nám oznámili, že neplatia, my to berieme na vedomie a takto sa pravdepodobne budeme správať aj my," podčiarkol dnes premiér.

Predseda vlády vystúpil v pléne v rozprave o skrátenom legislatívnom procese k novele zákona o sociálnom poistení. Poslanci sa dnes začali touto témou zaoberať odznova po tom, čo opoziční zákonodarcovia spochybnili postup vládneho Smeru-SD. Šéf parlamentu Pavol Paška následne vo štvrtok ukončil štvrtú schôdzu a poslanci sa začali zákonom zaoberať dnes od začiatku.

Podľa Smeru dôvodom bola skutočnosť, že opozícia spochybnila právo Pašku zaradiť bod na prebiehajúcu schôdzu, hoci krátko po voľbách súhlasila s tým, že túto právomoc mať bude. Predseda SaS Richard Sulík zdôraznil, že pravicové strany voči tejto skutočnosti nemajú námietky.

"Nikdy nebola dohoda o tom, že sa tu budú hrubo pošliapavať takmer všetky ostatné pravidlá pri legislatívnom procese," podčiarkol šéf liberálov. Líder hnutia OĽaNO Igor Matovič si slová premiéra vysvetľuje tak, že Smer-SD plánuje spochybniť tri predchádzajúce dohody. Tie sa týkali toho, že si vládna strana nebude meniť volebný zákon a rokovací poriadok bez predchádzajúcej dohody s opozíciou a že post šéfa Najvyššieho kontrolného úradu obsadí nominant opozičných strán.

Nebol som na Kanároch, ale v Levároch, odkázal premiér

Fico údajne neprišiel na rokovanie parlamentu o návrhu na skrátené konanie o novele zákona sociálneho poistenia pre nervozitu v pléne, ale preto, aby opozícii oznámil, že nebol na Kanárskych ostrovoch.
"Prišiel som preto, že mi prišli esemesky, že v parlamente sa hovorí o tom, že som vraj na Kanároch. To sa asi pomýlil pán Kaník. Ja som bol v Levároch. Leváre a Kanáre je trošku rozdiel. Na Kanáre sa ani nechystám. Povedzte to, prosím, pánovi Kaníkovi," uviedol vo svojom krátkom vystúpení v pléne.
Fico v úvode rokovania o zrýchlenom režime k novele chýbal. Exminister práce Jozef Mihál (SaS) na to
upozornil a žiadal, aby sa k ministrovi práce Jánovi Richterovi, pridal aj premiér Fico a minister financií Peter Kažimír (všetci Smer-SD). Richter vysvetlil opozícii Ficovu neprítomnosť slovami, že išiel hľadať poslanca Ivana Mikloša (SDKÚ-DS) na Kanáre.
Šéf SaS Richard Sulík nepovažuje Ficovo vystúpenie o Kanároch a Levároch za dôstojné. "No pekne," skonštatoval. "Starý dobrý Robert Fico, ako ho poznáme, je späť," reagoval Martin Poliačik (SaS), podľa ktorého Fico konečne odložil masku vľúdnosti do prachu, kde ju mal aj v minulosti.
Poslanec za SaS Peter Osuský označil Fica za šarvanca a poznamenal, že možno by bolo pre Slovensko bezpečnejšie, keby bol skutočne na Kanároch. Pokiaľ ide o Leváre, podotkol, že "tam je taká inštitúcia, ktorá sa dlhodobo stará o duševné zdravie".

Záznam z Ficovho vystúpenia v parlamente

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok