Prežila Lidice i koncentračný tábor. Zomrela Miloslava Kalibová

TA3 TASR
30.12.2019 21:12

Vo veku nedožitých 97. rokov zomrela Miloslava Kalibová, ktorá prežila vypálenie obce Lidice nemeckými vojakmi v časoch druhej svetovej vojny. Informoval o tom v pondelok na Facebooku hovorca "Památníku Lidice" Filip Petlička.

Prežila Lidice i koncentračný tábor. Zomrela Miloslava Kalibová
SITA/Jozef Jakubčo (ilu)

Prežila koncentračný tábor

Miloslava Kalibová zomrela v piatok 27. decembra tesne pred svojimi 97. narodeninami, ktoré by oslávila 29. decembra. Konca druhej svetovej vojny sa dočkalo 143 lidických žien, z ktorých žije už len jedna.

Keď nacisti 10. júna 1942 vypálili Lidice, mala Miloslava Kalibová 19 rokov. Jej otca Jaroslava Suchánka v ten deň rovnako ako všetkých lidických mužov zavraždili. Miloslava spolu so svojou sestrou Jaroslavou a matkou Annou prežili nacistický koncentračný tábor v Ravensbrücku, späť do Česko-Slovenska sa vrátila 2. júna 1945. Svoju osobnú skúsenosť odovzdávala deťom, mládeži i dospelým na besedách a v rozhovoroch. Jej výpovede sú zachytené v celom rade filmových dokumentov. V roku 2012 sa spolu s ďalšími lidickými preživšími stretla s nemeckým prezidentom Joachimom Gauckom.

Dedinu zrovnali so zemou

Po atentáte na zastupujúceho ríšskeho protektora Reinharda Heydricha, ktorý vykonali československí výsadkári 27. mája 1942, nasledovalo vyhlásenie stanného práva na celom území vtedajšieho Protektorátu Čechy a Morava a masové popravy. Odveta Nemcov vyvrcholila 10. júna vypálením stredočeskej obce Lidice, ktoré Nemci odôvodnili tým, že v dedine sa údajne ukrývajú parašutisti.

Priamo v obci nacisti na základe rozkazu štátneho tajomníka úradu ríšskeho protektora - Karla Hermanna Franka - na záhrade Horákovho statku - zastrelili 173 mužov, mnoho žien a detí bolo deportovaných do koncentračných táborov Chelmno a Ravensbrück a časť lidických detí bola uznaná z rasového hľadiska vhodná na prevýchovu v nemeckých rodinách. Celkovo prišlo v Lidiciach o život 340 obyvateľov (192 mužov, 60 žien a 88 detí). V rokoch 1945-1947 sa podarilo nájsť deväť detí odvedených do Nemecka. Dedinu gestapo zrovnalo so zemou a v roku 1943 tu zostala len holá pláň.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok