Maratón v parlamente pokračoval, o dôchodkoch sa rokovalo odznova

TASR, SITA
3.8.2012 09:26

Poslanci dnes opäť rokovali o sociálnom poistení, ale témami boli aj cyklisti či štátne občianstvo.

Opozícii sa nepozdával spôsob, akým sa Smer pokúsil schváliť novelu v zrýchlenom režime. Aby bol legislatívny proces čistý, predseda parlamentu Pavol Paška sa rozhodol ukončiť predchádzajúcu schôdzu a vyhlásiť novú, na ktorú zaradil doteraz neprerokované body. Parlament tak začne celý proces zrýchleného režimu odznova. Na predchádzajúcej schôdzi sa právnej norme aj návrhu na skrátené konanie venovali poslanci tri dni, a to ešte nebol návrh ani v druhom čítaní.

Okrem tejto právnej normy sa mali poslanci dostať aj k novele kompetenčného zákona, ktorá rozdeľuje právomoci vicepremiéra pre ľudské práva a menšiny do viacerých rezortov. Poslanci chceli hovoriť aj o viacerých poslaneckých návrhoch.

Napríklad o novele, ktorá má zmierniť zákon o štátnom občianstve, o zlepšení ochrany občanov pred použitím informačno-technických prostriedkov, o snahe Mosta-Híd povoliť 0,5 promile alkoholu v krvi cyklistom i o sociálnych štipendiách pre zahraničných študentov, ktoré by chcela zaviesť Monika Gibalová z KDH.

Opozícia neuspela, dôchodky z programu nevypadli

Opozícia sa v úvode prvého rokovacieho dňa šiestej schôdze pokúsila prekaziť rokovanie o novele zákona o sociálnom poistení, ktoré chce vláda schváliť v skrátenom legislatívnom konaní. Jej pokusy však stroskotali na vládnej väčšine.

Tá odmietla žiadosť opozície, aby plénum nerokovalo o novele zákona o sociálnom poistení a o skrátenom konaní, keďže sú stále pochybnosti o čistote procesu prijímania právnej normy. "Keďže stále trvajú pochybnosti o tom, či boli splnené všetky podmienky na skrátené konanie, navrhujem vyradiť tento bod z programu," vyhlásil poslanec SaS Martin Poliačik.

Lucia Žitňanská z SDKÚ-DS sa domnieva, že plénum by malo vyradiť aj samotnú novelu zákona, nielen návrh na skrátené konanie. "Domnievam sa, že by sme o ňom mali rokovať vtedy, keby vláda tento návrh nanovo predložila. Domnievam sa dokonca, že to môže urobiť až po uplynutí šesťmesačnej doby," vysvetlila.

Exminister práce Jozef Mihál (SaS) chcel uznesením zaviazať vládu, aby návrh zákona vzala späť do medzirezortného pripomienkového konania a zverejnila ho na portáli právnych predpisov, čo v doterajšom procese neurobila. Podľa Mihála tým vylúčila verejnosť z procesu. "Vláda pripomienkové konanie skrátila na tri pracovné dni a tým úplne znemožnila občanom SR oboznámiť sa s návrhom a pripomienkovať," zdôraznil. Upozornil tiež, že občania SR sa kvôli tomu už obracajú na Ústavný súd SR.

Ani jeden z návrhov opozície Smer-SD nepodporil. Neuspel ani Miroslav Beblavý (SDKÚ-DS), ktorý chcel zaradiť do programu petíciu občanov SR za zachovanie odvodov do druhého piliera. Myslí si, že popri rokovaní o dôchodkoch "by mal zaznieť hlas občanov". Plénum odmietlo aj návrh Alojza Hlinu (OĽaNO), ktorý chcel výjazdové rokovanie parlamentu v rómskej osade v Letanovciach. Ľudovít Kaník (SDKÚ-DS) po odmietnutí všetkých opozičných návrhov požiadal o okamžité zvolanie poslaneckého grémia, ktoré sa následne zišlo.

Kaník umiestnil v parlamente petíciu za druhý pilier

Predseda poslaneckého klubu SDKÚ-DS v budove Národnej rady pri vchodových dverách umiestnil stolík s petičnými hárkami na podporu zachovania súčasných odvodov vo výške deväť percent do druhého dôchodkového piliera.

Ako povedal Kaník, umiestnenie petičného stolíka je symbolické. "Je to signál, že je to vážna vec a NR SR je miesto, ktoré ľahko nájde každý, kto chce,“ povedal s tým, že na to dostali súhlas. "Žiadal som, aby NR SR o tom hlasovala, Paška povedal, že o tom hlasovať netreba, čo kvitujem," uviedol.

Kaník neočakáva, že by petíciu prišli do parlamentu podpísať davy ľudí. "Ale predpokladám, že toto petičné miesto tu bude stále a aj počas Dňa otvorených dverí, ktorý je 1. septembra. Vtedy príde veľa občanov a každý tú možnosť bude mať,“ konštatoval. Podľa Kaníka počet podpisov pod petíciu dynamicky rastie. "Prekročili sme číslo 80 000. Možno sme niekde na 90 000," upozornil. Kaník chce, aby bolo počuť občanov s tým, že si nenechajú zobrať 55 percent zo svojich osobných účtov, na ktoré majú podľa dnešného zákona nárok.

Tri opozičné strany SDKÚ-DS, SaS a Most-Híd v júni avizovali, že aktívne podporia petíciu, ktorá má za cieľ pozbierať podpisy občanov, ktorí chcú zachovanie súčasnej výšky odvodov na úrovni 9 %.

Rokovanie parlamentu

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok