Odsúdili vedca, ktorý šokoval svet genetickou úpravou ľudí

TA3 SITA
30.12.2019 11:09

Troch čínskych vedcov, ktorí sa podieľali na narodení bábätiek s upravenou DNA, odsúdili za nelegálne praktizovanie medicíny. Vedúcemu výskumníkovi Che Ťien-kchuejovi, ktorý šokoval svet vyhlásením, že geneticky upravil embryá dvojčiat, ktoré sa v tom mesiaci narodili, súd vymeral trojročný trest odňatia slobody a pokutu tri milióny čínskych juanov (v prepočte viac ako 384-tisíc eur).

Odsúdili vedca, ktorý šokoval svet genetickou úpravou ľudí
SITA/AP (ilu)

Jeho kolegovia dostali nižšie tresty - Čang Žen-limu dali dvojročný trest odňatia slobody a pokutu milión juanov (približne 128-tisíc eur) a Čchin Ťin-čouovi 18 mesiacov väzenia s dvojročným odkladom a pokutu 500-tisíc juanov (64-tisíc eur). Vedci sa podieľali na narodení troch geneticky modifikovaných bábätiek, ktoré sa narodili dvom ženám, informuje agentúra Sin-chua citujúc súdne dokumenty. Potvrdila tak správy o treťom takomto dieťati.

Súd uviedol, že trojica nezískala kvalifikáciu na vykonávanie lekárskej praxe, nasledovala slávu a zisky, úmyselne porušila čínske nariadenia o vedeckom výskume a prekročila etickú hranicu ako vo vede, tak aj v medicíne. Podľa súdu tiež sfalšovali dokumenty o etickom preskúmaní.

Che študoval v Spojených štátoch a neskôr si zriadil laboratórium na Južnej vedecko-technologickej univerzite v meste Šen-čen. Čang a Čchin pracovali v nemenovaných zdravotníckych zariadeniach v provincii Kuang-tung, kde sa nachádza aj Šen-čen. Cheovo vlaňajšie oznámenie vyvolalo celosvetovú debatu o etike genetickej modifikácie. Vedec tvrdí, že s pomocou technológie CRISPR upravil gény v embryách tak, aby boli odolné voči vírusu HIV.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok