Rodáci podporili robotníkov, ktorí mali zaviniť výbuch bytovky

TA3 SITA TASR
30.12.2019 11:42

Zostávajú vo väzbe, rozhodol prešovský krajský súd o trojici robotníkov, ktorí mali zaviniť tragický výbuch bytovky na Mukačevskej ulici. Sťažnosť obvinených nepomohla. Rodákov prišli pred súd podporiť desiatky ľudí. Sú to dobrí chlapci, nechceli uškodiť, obhajovali ich.

Zostanú vo väzbe

Traja obvinení z trestného činu všeobecného ohrozenia v súvislosti s výbuchom plynu v jednom z prešovských bytových domov ostávajú vo väzbe. Senát Krajského súdu v Prešove na neverejnom zasadnutí zamietol sťažnosť obvinených, ako aj prokurátora.

„Senát Krajského súdu v Prešove sa stotožnil so záverom sudcu pre prípravné konanie Okresného súdu Prešov, že v danom prípade existujú skutočnosti odôvodňujúce obavu, že by obvinení mohli ovplyvňovať svedkov, znalcov, prípadne spoluobvinených, alebo inak mariť skutočnosti závažné pre trestné stíhanie,“uviedla Petrufová. Rozsudok súdu o vzatí obvinených do takzvanej kolúznej väzby je dnešným dňom právoplatný.

Desiatky ľudí z Gelnice a Kojšova

Pred budovou súdu sa ešte pred pojednávaním zhromaždilo vyše 50 ľudí najmä z Gelnice a Kojšova, odkiaľ obvinení pochádzajú. Aj s transparentmi sa rozhodli trojicu živnostníkov podporiť. „Sme tu individuálne, každý sám za seba. Vidím tu ľudí z našej obce. Každý máme k týmto chlapcom nejaký vzťah, čiže prišli sme ich tu tak v tichosti podporiť,“ vysvetlil starosta obce Kojšov Anton Bašniar. Ako uviedol, o nevine trojice ich presviedčajú aj odborníci, ktorí sa do obce ozývajú s tým, že im zverejnené technické okolnosti výbuchu nesedia.

„Samozrejme po vlastnej línii sa snažíme si zabezpečovať dokumentácie, aby sme boli v tomto zorientovaní a dokázali sa k veciam relevantne vyjadriť. Aby sme potom dokázali chlapcov relevantne aj obhajovať,“ dodal starosta s tým, že je pripravený prijať za obvinených aj spoločenskú záruku.

Príbuzní veria v nevinu

O nevine obvinených sú presvedčení aj ich príbuzní. „Chcem vyjadriť úprimnú sústrasť pozostalým, úprimnú ľútosť poškodeným. Je nám to veľmi ľúto, čo sa stalo, ale chlapci sú nevinní. Neexistujú nijaké zákonné dôvody, pre ktoré by ich držali vo väzbe. Pevne veríme, že dnes ich pustia. Sú to dobrí chlapci, ktorí išli do práce nie s úmyslom niekomu uškodiť,“ povedala matka dvojice obvinených, o ktorých nevine aj presvedčený aj ich bratranec.

„Stalo sa, čo sa stalo. Je to veľmi smutné, ale ja si nemyslím, že je to chyba pracovníkov. Ja si myslím, že tam mal byť iný dozorujúci človek, ktorý si to mal celé dohliadnuť,“ uviedol Ján Tchur. Takisto nesúhlasí s tým, že ich súd zobral do väzby kvôli možnému ovplyvňovaniu svedkov. „Väčšina z nás si to myslí, že tí, ktorí sú naozaj zodpovední, neboli ani obvinení a tí, ktorí vlastne len vykonávali to posledné, čiže plnili niečí príkaz, tak tí sú vo vnútri zavretí a celé sviatky po jednom, ani nie vedľa seba, v celách sedeli na samote niekde tu v prešovskej väzbe,“ dodal Tchur.

Sťažnosť podali obvinení aj prokuratúra

Okresný súd v Prešove rozhodol o väzbe pre troch obvinených aj na neverejnom zasadnutí v pondelok 9. decembra. Dôvodom je, aby obvinení nemohli ovplyvňovať svedkov alebo mariť vyšetrovanie. Sudca okresného súdu naopak zamietol návrh prokurátorky Okresnej prokuratúry Prešov na vzatie obvinených do takzvanej útekovej väzby. Voči rozsudku podali sťažnosť obvinení aj prokuratúra.

Nešťastie v bytovom dome na Mukačevskej ulici v Prešove, ktoré sa odohralo v piatok 6. decembra, má sedem potvrdených obetí. Jedna osoba je stále nezvestná. V Prešove naďalej platí vyhlásená mimoriadna situácia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok