Valné zhromaždenie OSN útočí na Bezpečnostnú radu

SITA
3.8.2012 07:55

Valné zhromaždenie Organizácie Spojených národov sa v piatok pokúsi prijať vlastnú rezolúciu, ktorá odsudzuje neochotu riešiť situáciu v Sýrii v prípade výkonného orgánu OSN - Bezpečnostnej rady. Iniciatíva, za ktorou stoja predovšetkým arabské krajiny, je však len symbolická a nebude mať reálny význam.

Podľa diplomatov je to zúfalý pokus ako ukázať Číne a Rusku frustráciu z toho, že medzinárodné spoločenstvo nedokáže prinútiť sýrskeho prezidenta Baššára al-Asada, aby odstúpil. Moskva a Peking v Bezpečnostnej rade zablokovali už tri pokusy o prijatie rezolúcie, ktorá by uvalila na Sýriu tvrdšie sankcie.

V texte Valného zhromaždenia sa objavuje aj nepriama kritika oboch krajín. Dokument navrhnutý Saudskou Arábiou totiž "odsudzuje zlyhanie Bezpečnostnej rady" vyriešiť sýrsku krízu.

K hlasovaniu na pôde Valného zhromaždenia OSN príde len deň po tom, ako Kofi Annan ohlásil svoj zámer nepokračovať vo funkcii osobitného vyslanca pre Sýriu. Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun už vyberá jeho nástupcu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok