Vianočný darček podľa zásluh. USA čoskoro vyprší lehota od Kima

TA3 TASR
29.12.2019 09:42

Severokórejský líder Kim Čong-un otvoril v sobotu schôdzu vládnej Kórejskej strany práce, informovali v nedeľu tamojšie štátne médiá.

Vianočný darček podľa zásluh. USA čoskoro vyprší lehota od Kima
SITA/AP

Podľa nich sa na schôdzi rokovalo o novom "transparentnom, antiimperialistickom, nezávislom postoji". Strana bude taktiež "diskutovať o dôležitých veciach, ktoré sa vynárajú... pri budovaní štátu a národnej obrany", citovala tamojšie médiá agentúra AFP. Otvorenie schôdze Kórejskej strany práce prichádza týždeň po tom, čo Kim usporiadal stretnutie najvyšších predstaviteľov obrany a diskutoval o posilnení vojenskej schopnosti krajiny.

Pchjongjang začiatkom decembra varoval, že podnikne nešpecifikovaný krok, ak Spojené štáty do konca roka neprídu s ústupkami vo vzájomných rokovaniach o denuklearizácii Kórejského polostrova. Do Washingtonu odkázal, že Spojené štáty dostanú "vianočný darček" v závislosti od toho, ako sa zachovajú. Vyvolané špekulácie sa sústreďovali na možnosť raketového testu vrátane testu medzikontinentálnej balistickej rakety schopnej niesť jadrovú hlavicu.

Rokovania o severokórejskom jadrovom programe sú v slepej uličke od februára, keď sa stretli lídri Spojených štátov a Severnej Kórey vo vietnamskom Hanoji. Ich summit sa skončil bez dosiahnutia očakávanej dohody, lebo Severná Kórea žiadala zrušenie amerických sankcií výmenou za čiastočnú denuklearizáciu, čo Trump nebol ochotný urobiť. Satelitné snímky najnovšie zachytili novú stavbu v severokórejskej továrni, ktorá je využívaná na výrobu vybavenia na odpaľovanie rakiet s dlhým doletom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok