Opatrne na horách, hrozí víchrica. Na Silvestra sa počasie zmení

TA3 SITA
28.12.2019 13:17

Pred silným vetrom varujú meteorológovia v sobotu aj v nedeľu. Na prelome rokov by však teploty mali začať opäť stúpať. Treba si však dať pozor na silný severozápadný vietor, a to najmä na horách.

Vydali najvyšší stupeň výstrahy

Slovenský hydrometeorologický ústav vydal pre oba víkendové dni výstrahy pred silným vetrom pre veľkú časť Slovenska. Na horách hrozí aj víchrica. V horských oblastiach sa môžu vytvárať snehové jazyky.

vietor_ac1100ae-42a6-55bc.jpg

Výstraha 2. stupňa pred silným vetrom na horách platí v sobotu aj v nedeľu v okresoch Tvrdošín, Ružomberok, Banská Bystrica, Brezno, Liptovský Mikuláš a Poprad. Na horách vo výške nad 1 500 metrov sa ojedinele očakáva silný vietor, ktorý môže mať v nárazoch rýchlosť 38 až 40 m/s (135 - 145 km/h) a môže byť nebezpečný. Pozor by si mali dať najmä turisti a horolezci.

V spomínaných šiestich okresoch si treba dať pozor aj na snehové jazyky a záveje na cestách, SHMÚ pre ne vydal výstrahu prvého stupňa. Rovnaká výstraha 1. stupňa platí počas celého víkendu aj pre ďalšie severné oblasti Slovenska, kde leží sneh. Na väčšine západu a juhovýchodu územia platí v sobotu výstraha 1. stupňa pred silným vetrom. Vietor sa na západnom a strednom Slovensku v nedeľu upokojí. Stále však bude silno fúkať na severe a východe Slovenska.

Teploty môžu vystúpiť až na 10 stupňov

Napriek tomu, že momentálne teploty klesajú a víkend bude chladný, záver roka prinesie otepľovanie. Čakajú nás teploty, ktoré môžu vystúpiť až na plus 10 °C. Informuje o tom portál iMeteo.sk. „Od budúceho týždňa sa bude otepľovať. Teploty pôjdu k +10 °C“. Po mrazivom víkende bude chladno ešte aj v pondelok.

Začiatkom týždňa ale začne nad naše územie prúdiť teplejší vzduch. Otepľovať sa bude postupne. Teploty začnú stúpať v utorok, keď denné maximá môžu dosiahnuť 0 až plus 5 °C. Do konca týždňa pôjdu teploty nahor a už v prvý víkend roku 2020 môžu dosiahnuť v najteplejších oblastiach až do plus 10 °C. Podľa predpovedných modelov by nadpriemerne teplé počasie malo vydržať od Nového roka približne do 5. až 7. januára.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok