Hlavnú úlohu hrá sneh. Na horách platí zvýšená lavínová hrozba

TA3 SITA
28.12.2019 10:00

Vo Vysokých, Západných a Nízkych Tatrách je zvýšené lavínové nebezpečenstvo, teda 3. stupeň z päťdielnej stupnice. V Malej Fatre od poobedia a vo Veľkej Fatre platí mierne lavínové nebezpečenstvo, čo je 2. stupeň. Informuje o tom Horská záchranná služba na svojej stránke.

Hlavnú úlohu hrá sneh. Na horách platí zvýšená lavínová hrozba
SITA/AP (ilustračné foto)

Hlavnú úlohu hrá sneh, ktorý napadol za posledný týždeň. Najviac ho pribudlo vo vysokých polohách Tatier. Sneženie sprevádza víchrica, to znamená, že sneh je uložený na záveterných východných, juhovýchodných a južných svahoch a žľaboch, kde je aj nebezpečenstvo koncentrované. Postupne však snehu pribúda. Zrážky prichádzajú od severu, preto je najviac nového snehu v Západných, Vysokých Tatrách a Malej Fatre.

laviny_ac1100ae-17cb-b384.jpg

Severné prúdenie prináša aj ochladenie, v najvyšších polohách teploty klesajú pod -15 °C. Znamená to, že sa nový sneh horšie naväzuje na podklad. Jednotlivé vrstvy sú medzi sebou veľmi zle previazané. Horská záchranná služba upozorňuje aj na veľké nestabilné preveje vo vrcholových častiach žľabov. Uvoľnenie lavín je na strmých svahoch a nafúkaných žľaboch nad 30° možné aj pri malom dodatočnom zaťažení, teda lavínu môže strhnúť aj jeden lyžiar. Tendencia lavínového nebezpečenstva je so snežením a vetrom stúpajúca.

Mokrý no čoraz suchší sneh

Dnes ráno bolo na horách veľmi veterno. Takmer všade snežilo. Teploty vzduchu sa pohybovali od -16 do -3 °C. Od nedele poobedia neustále sneží. Hranica sneženia už klesla na 400 m n.m. Od piatka pribudlo ďalších 5 až 30 cm snehu. Ten je rozmiestnený veľmi nerovnomerne. Najviac ho je na východných, juhovýchodných a južných svahoch. Hrebene sú vyfúkané do ľadu.

V polohách do 1 800 m leží nový sneh na trávnatom alebo skalnom podloží, stará snehová pokrývka tu takmer absentuje. Vo vyšších polohách nad 1 800 m je celková výška snehu 50 až 110 cm. Sneh padal zväčša mokrý, no postupne s ochladením je čoraz suchší. Jeho charakter ale do výraznej miery ovplyvnil vietor, ktorý ho ubil miestami do veľmi tvrdých, nosných dosiek. Najviac snehu, celkovo je na severných stranách Vysokých a Západných Tatier, približne 130 cm.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok