Rusko nový zákon ČR kritizuje, Zeman zvažuje zrušiť návštevu

TA3 TASR
27.12.2019 18:13

Český prezident Miloš Zeman zvažuje, že zruší návštevu Moskvy, kde sa má v máji 2020 zúčastniť na oslavách 75. výročia konca druhej svetovej vojny. Zemanovi prekáža ruská kritika nedávneho rozhodnutia ČR zaviesť deň pamiatky obetí invázie z augusta 1968.

Rusko nový zákon ČR kritizuje, Zeman zvažuje zrušiť návštevu
SITA/AP (ilustračná fotografia)

Informoval o tom v piatok spravodajský server Novinky.cz. Senát Parlamentu ČR 4. decembra rozhodol, že do zoznamu významných dní krajiny bude zaradený 21. august ako Deň pamiatky obetí invázie vojsk Varšavskej zmluvy z roku 1968 a následnej okupácie vtedajšieho Československa. Zeman príslušnú novelu zákona podpísal v polovici decembra. Ruský rezort diplomacie sa voči tomuto kroku ostro ohradil, pričom obvinil Prahu z účelových a politicky motivovaných snáh o otváranie minulosti a z porušenia ustanovení česko-ruskej zmluvy o priateľstve a spolupráci.

"Je to absolútna drzosť," komentoval výroky ruského ministerstva Miloš Zeman v rozhovore pre server Parlamentní listy, zverejnenom v piatok. Ďalej pokračoval: "Pred časom som prijal pozvanie (ruského) prezidenta (Vladimira) Putina na oslavu 75. výročia víťazstva v druhej svetovej vojne a teraz premýšľam o tom, že tam vôbec nepôjdem, alebo - čo asi urobím skôr - že tam pôjdem a poviem Rusom: 'Čo keby ste obrátili list?'," povedal český prezident.

Proti ruským výrokom týkajúcim sa dňa pamiatky obetí invázie sa už predtým ohradili aj český premiér Andrej Babiš a šéf diplomacie Tomáš Petříček, ktorí v tejto súvislosti hovorili o zasahovaní do vnútorných záležitostí ČR. Český Ústav pre štúdium totalitných režimov spočítal, že do konca roku 1968 si okupácia vtedajšej ČSSR vojskami piatich krajín Varšavskej zmluvy vyžiadala 197 mŕtvych a približne 500 ťažko zranených.

Noc z 20. na 21. augusta 1968, keď do vtedajšej ČSSR vtrhli vojská armád Varšavskej zmluvy, patrila podľa predkladateľov novely českého zákona k najtragickejším dátumom modernej československej histórie. Invázia a následná okupácia podľa nich znamenala koniec demokratizačných snáh o reformu socialistického systému v Československu, ale aj veľké obete na životoch nevinných civilistov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok