Sudcovia sa postavili vláde: Zákaz Wikipedie bol protiústavný

TA3 SITA
26.12.2019 20:51

Zákaz internetového portálu Wikipedia, ktorý sa rozhodla turecká vláda pred vyše dvoma rokmi zablokovať, pretože sa jej nepáčili niektoré články na ňom, bol protiústavný. Rozhodol o tom vo štvrtok turecký Ústavný súd.

Sudcovia sa postavili vláde: Zákaz Wikipedie bol protiústavný
Wiki

Autoritárskej vláde prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana sa v tejto otázke postavilo desať odvážnych sudcov Ústavného súdu, podľa ktorých vláda porušila slobodu prejavu. Šiesti sudcovia sa postavili na stranu vlády. Turecko rozhodlo o zablokovaní Wikipedie pre tureckých používateľov v apríli 2017 po tom, čo požiadalo Wikipediu, aby vymazala niektoré články, a tá to odmietla s odôvodnením, že cenzúra je pre ňu neprípustná.

Predmetom sporu boli na Wikipedii zverejnené informácie o podozreniach, že Turecko skryto financuje teroristickú sieť Islamský štát a pomáha jej. Erdoganov režim vtedy vyhlásil, že aj Wikipedia sa stala súčasťou "ohováračskej kampane" voči jeho krajine.

Vláda v Ankare zatiaľ na rozhodnutie Ústavného súdu nereagovala, nie je preto jasné, či a kedy Wikipediu v Turecku odblokujú.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok