OSN vyzvala na okamžitú potravinovú pomoc Severnej Kórei

TASR
2.8.2012 15:08

Organizácia Spojených národov vyzvala na urgentnú potravinovú pomoc Severnej Kórei postihnutej ničivými povodňami, ktoré si vyžiadali najmenej 119 životov. O strechu nad hlavou prišli desaťtisíce ľudí.

OSN vyzvala na okamžitú potravinovú pomoc Severnej Kórei
SITA

Podľa správy, ktorú dnes zverejnil úrad koordinátora OSN v Pchjongjangu, poškodili prívalové dažde a povodne veľké množstvo domov, verejných budov a dopravnej infraštruktúry.

Zaplavené boli rozsiahle plochy polí s úrodou kukurice, sóje a ryže. Najviac sú postihnuté provincie Južný Pchjongan a Kangwon, ktorých obyvatelia naliehavo potrebujú potravinovú pomoc. Niektoré oblasti navštívil aj tím OSN.

Približne 36.000 rodín v okolí mesta Andžu nemá prístup k pitnej vode v dôsledku kontaminácie studní povodňovou vodou, čo zvyšuje riziko vypuknutia epidémií. Severokórejské úrady žiadajú o dodávky potravín, paliva, liekov, vody, čistiacich prostriedkov, ako aj osív a hnojív pre ďalšiu sezónu.

Búrky a povodne zasiahli KĽDR koncom júla po dlhom období sucha. OSN ešte v júni informovala, že chronickému nedostatku potravín čelia dve tretiny z 24 miliónov obyvateľov Severnej Kórey.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok