Sviatočná večera či hračky pre deti. Vianoce sú tu aj pre pacientov

TA3 TASR
24.12.2019 10:43

Na Štedrý večer sa podáva sviatočná večera aj v bratislavských nemocniciach. Pacienti si budú môcť vychutnať špeciálne menu zložené z tradičných vianočných jedál. Plánované sú tiež bohoslužby či rozdávanie hračiek pre najmenších.

Sviatočná večera či hračky pre deti. Vianoce sú tu aj pre pacientov
TASR/Martin Baumann

Hračky pre malých pacientov

"Pokiaľ pacient nemusí dodržiavať špeciálny diétny režim, na Štedrý večer je servírované vianočné menu, ktoré pozostáva z ryby a zemiakového šalátu," priblížila hovorkyňa Univerzitnej nemocnice Bratislava Eva Kliská. Pacienti budú môcť navštíviť tiež nemocničnú kaplnku, v ktorej sa bude konať svätá omša.

V Národnom ústave srdcových a cievnych chorôb (NÚSCH) dostanú pacienti okrem zemiakového šalátu a vyprážaného rybieho filé aj balíček s oplátkou, medom, čerstvým ovocím a vianočným pečivom. Pre pacientov s tráviacimi ťažkosťami nemocnica pripravila zemiakovú kašu s pečeným rybím filé a kompótom. Ako uviedla hovorkyňa NÚSCH Soňa Valášiková, v nemocničnej kaplnke budú okrem štandardných časov odslúžené bohoslužby aj na Prvý sviatok vianočný (25. 12.), Nový rok (1. 1.) a Troch kráľov (6. 1.). Malí pacienti Detského kardiocentra sa môžu tešiť na hračky, ktoré budú pracovníci rozdávať na Štedrý deň.

Kapustnica, ryba, šalát i zákusok

V Národnom onkologickom ústave (NOÚ) bude tráviť Vianoce približne 110 pacientov. Čakajú ich kapustnica, vyprážaná ryba, zemiakový šalát a zákusok. "Pre tých, ktorých zdravotný stav si vyžaduje diétu, pripravíme kyslú zemiakovú polievku, pečenú rybu a zemiakové pyré. Všetci pacienti zároveň dostanú ovocie a oplátky s medom," opísala hovorkyňa Patrícia Kubicová. Počas nasledujúcich sviatočných dní nebudú na stole chýbať pečené kura, klasický rezeň či domáce koláče.

Štedrovečerná večera v Národnom ústave detských chorôb bude podobná ako vo väčšine domácností na Slovensku. "Pacienti aj personál si pochutnajú na zemiakovom šaláte, vyprážanom rybom filé a chýbať nebudú ani voňavé oplátky, med, ovocie, džús," načrtla hovorkyňa Dana Kamenická. Súčasťou obedového menu bude aj kapustnica. Alternatívou pre pacientov s prísnejšou diétou je pečené rybie filé, zemiaková kaša s maslom a broskyňový kompót. Špecifické menu budú mať pacienti, ktorých zdravotný stav si to bude vyžadovať.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok