Kyjev, Doneck a Luhansk sa dohodli. Do konca roka si vymenia väzňov

TA3 TASR
23.12.2019 17:01

Členovia kontaktnej skupiny pre urovnanie konfliktu na východe Ukrajiny sa dohodli na podmienkach prepustenia a výmeny zadržiavaných osôb, a to do konca tohto roka. Uviedol to zástupca Ruska v kontaktnej skupine Boris Gryzlov.

Kyjev, Doneck a Luhansk sa dohodli. Do konca roka si vymenia väzňov
SITA/AP

"Diskusia sa zamerala na prepustenie a výmenu zadržiavaných osôb medzi Kyjevom a Donbasom. Uskutočnila sa diskusia - a tentoraz sa dosiahli konkrétne výsledky," citovala Gryzlova agentúra TASS. "Kyjev, Doneck a Luhansk dokázali prostredníctvom sprostredkovateľov z Ruska a OBSE (Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe) koordinovať potrebné podmienky na prepustenie a výmenu zadržiavaných osôb do konca tohto roka," dodal Gryzlov.

Kontaktnú skupinu tvoria zástupcovia Ruska, Ukrajiny a OBSE. Po trojročnej prestávke sa 9. decembra v Paríži konal summit normandskej štvorky s cieľom urovnať konflikt v Donbase. Zišli sa na ňom hlavy štátov a vlád Francúzska, Nemecka, Ruska a Ukrajiny — Emmanuel Macron, Angela Merkelová, Vladimir Putin a Volodymyr Zelenskyj. Konali sa tam aj prvé dvojstranné rozhovory Vladimira Putina a Volodymyra Zelenského, ktorý sa po tohtoročnom volebnom víťazstve zaviazal ukončiť ozbrojený konflikt.

Účastníci schôdzky sa zhodli na nutnosti výmeny osôb zadržiavaných v Donbase, a to podľa kľúča "všetkých evidovaných za všetkých evidovaných", do konca roku 2019.

Normandský formát je diplomatické zoskupenie najvyšších predstaviteľov Ukrajiny, Ruska, Francúzska a Nemecka a ich ministrov zahraničných vecí. Cieľom je urovnať konflikt na východe Ukrajiny, ktorý si vyžiadal už viac ako 13.000 životov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok