PS/Spolu odmieta datacentrum za milióny. Zastavte to, žiada premiéra

TA3 TASR
23.12.2019 13:16

Vláda pod vedením Petra Pellegriniho a Národná agentúra pre sieťové a elektronické služby chcú v najbližších dňoch, počas sviatkov, bez súťaže a veľmi nevýhodne kúpiť budovu v bratislavskej Petržalke pre dátové centrum od bývalého spolumajiteľa J&T Igora Rattaja za 38 miliónov eur. Informovali o tom lídri opozičnej koalície PS-Spolu Michal Truban a Miroslav Beblavý. Rattaj politikom oponuje.

PS/Spolu odmieta datacentrum za milióny. Zastavte to, žiada premiéra
TASR/Jaroslav Novák

Tvrdia, že budova bude stáť desiatky miliónov

"Slovensko si chce kúpiť budovu pre servery za 38 miliónov eur. V tejto budove si už štát raz kúpil jedno poschodie za 14 miliónov eur. Je to dokopy 52 miliónov eur za budovu pre servery slovensko.sk. Budovu si chce kúpiť od bývalého partnera J&T, ktorý vlastní 95 % v budove. Kupuje si ju bez akejkoľvek odbornej diskusie, žiadna debata ku cloudu sa k tomu neuskutočnila, že niečo takéto Slovensko potrebuje," spresnil Truban.

Truban vyzval na brífingu premiéra Pellegriniho, aby konal a zastavil nevýhodnú kúpu budovy pre štátne datacentrum. "Takýto postup vyvoláva podozrenie, že ide o typické kšefty, na ktorých daňovníci prerobia a zarobia opäť len oligarchovia. Vyzývam premiéra Petra Pellegriniho, aby tento nákup zastavil," povedal Truban. Obchod za 38 miliónov eur chce podľa Trubana štátna agentúra NASES uzavrieť narýchlo. Existuje riziko, že zmluvu o kúpe datacentra podpíše a zverejní počas vianočných sviatkov. Zámerne v čase, keď sa ľudia politike nevenujú. Nákup sa má odohrať narýchlo bez riadnej diskusie s odbornou verejnosťou.

Truban dodal, že jeden z telekomunikačných operátorov dokázal postaviť porovnateľné moderné dátové centrum za približne 15 miliónov eur vrátane techniky. Rattaj v reakcii označil informácie PS-Spolu o nevýhodnom obchode cez Vianoce za nepravdivé. "Sú to veci, o ktorých sa rokuje dlho. S rokovaniami však zďaleka nie sme v takom stave, ako sa tu hovorilo," poznamenal. Poschodia budovy, ktoré chce štátna agentúra získať do vlastníctva "zo strategických dôvodov," chcel Rattaj podľa svojich slov prenajať VÚB banke.

"Rámec, za ktorý by sa to chcelo kúpiť, je niekde do 38 miliónov eur. Vôbec sa zatiaľ nejednalo o cene, vôbec sa nejednalo o zmluve a nebude sa o tom jednať cez Vianoce," zdôraznil Rattaj. Kedy by sa mala podpísať kúpno-predajná zmluva, podľa neho "záleží od štátu". "Povedal som, že sme to pripravení predať, pokiaľ to má štát záujem kúpiť. Základom transakcie má byť znalecký posudok, ktorý si nechá vypracovať štát," dodal Rattaj, ktorý si nemyslí, že cena za predmetnú budovu na úrovni 38 miliónov eur  je "ustrelená", aj vzhľadom na množstvo naištalovaných technológií.

Na projekte sa vraj pracuje už rok

Zástupca generálneho riaditeľa NASES Martin Hrachala v reakcii uviedol, že Národná agentúra pre sieťové a elektronické služby neplánuje kúpu datacentra narýchlo. Na projekte zabezpečenia nových priestorov datacentra pre Slovenskú republiku pracuje od decembra 2018. "Je absolútne zavádzajúce, že zmluvu plánujeme podpísať v najbližších dňoch. NASES momentálne čaká na posudok Ministerstva financií SR, útvaru Hodnota za peniaze. Suma 38 miliónov eur nie je kúpna cena, ale maximálny odhadovaný finančný rámec. Kúpna cena bude stanovená v zmysle platných zákonov znaleckým posudkom, ktorý vypracuje znalec zapísaný v registri znalcov na Ministerstve spravodlivosti SR," priblížil Hrachala.

Súčasné kapacity priestorov, ktoré vlastní SR v datacentrách, sú podľa Hrachalu už vyčerpané, plánovaná obnova infraštruktúry, ako aj nové národné projekty si vyžadujú nové kapacity. "Kúpou datacentra Datacube má Slovenská republika jedinečnú príležitosť získať toto datacentrum pod svoju úplnú kontrolu a posunúť ho na úroveň svetového štandardu, ktorý bude porovnateľný zo súkromným sektorom," podčiarkol Hrachala. Kľúčové systémy, ktoré štát využíva, tak podľa neho budú prevádzkované v jednom z najmodernejších, najlepšie zabezpečených datacentier v Európe a vládny či hybridný cloud tak bude eliminovaný od viacerých rizík, ktoré by vznikli prenájmom ďalších priestorov.

"Po úspešnom ukončení kúpy a dobudovaní tohto datacentra tu môže byť umiestnená väčšina informačných systémov verejnej správy, ktoré sú momentálne rozmiestnené vo viac ako 150 lokalitách v podobe miestnosti a serverovní v administratívnych budovách. Návratnosť investície je menej ako 10 rokov, pričom životnosť budovy garantuje ďalšie desiatky rokov využitia," upozornil.

Hrachala zdôraznil, že štát musí chrániť kľúčové systémy a spravované údaje občanov a podnikateľov. Je potrebné zabezpečiť nové priestory datacentra, lebo tie súčasné sú buď nevyhovujúce alebo obsadené. "Konáme zodpovedne, transparentne a chceme garantovať bezpečnosť a kontinuitu služieb, od ktorých závisí chod štátu. Je tu potreba nových priestorov, je tu nevyhnutnosť eliminácie rizík a je tu príležitosť, ako to vyriešiť aj s potenciálom širšieho využitia pre celú verejnú správu," dodal Hrachala.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok