Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Spoznajte moderný spôsob ohrevu vody, vykurovania a aj chladenia domov

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
23. 12. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Vyzerá to tak, že ľudia si budú musieť začať vážiť energie a neplytvať nimi. Nakoniec trošku ich k tomu prinúti aj zákon, podľa ktorého musí mať novo postavený dom už o nejaký čas takmer nulovú spotrebu energie. Ako to dosiahnuť? No nielen zateplením a modernými stavebnými materiálmi. Nová cesta alternatívneho vykurovania sa otvára vo veľkom aj pre tepelné čerpadlá. Dnes sa im preto budeme venovať.

Tepelné čerpadlá sú špeciálne navrhnuté ako moderný spôsob vykurovania a dokonca aj chladenia pre novostavby a rekonštrukcie rodinných domov, ako aj malých komerčných objektov. Môžu sa tak stať alternatívou voči iným súčasným technológiám.

„Tepelné čerpadlo oproti elektrokotlu prináša tú výhodu, že má ďaleko nižšie prevádzkové náklady, dá sa povedať tretinové oproti elektrokotlu. Pozeráme sa aj na ekologickú stránku tej veci, tak je ten zdroj dlhodobo určite výhodnejší ako samotný elektrokotol,“ vysvetľuje pán Petr Smrček, obchodno-technický pracovník, Gienger Centron.

Príkladom môžu byť aj tepelné čerpadlá Therma V z dielne výrobcu LG, ktoré sa dajú použiť ako univerzálny zdroj nielen pre rôzne spôsoby vykurovania, ale dokonca aj chladenia.

„V novom rade tepelných čerpadiel Therma V R32 využíva LG inovatívne a ekologické chladivo R32. Čerpadlo je možné použiť pre podlahové kúrenie, radiátory, ale aj pre obľúbené fancoily. Nechýba im celoročný ohrev teplej vody. Tieto zariadenia si pritom prinášajú aj možnosť využitia ako klasickej klimatizácie,“ hovorí pán Emil Gabriš, produktový špecialista, LG Electronics Slovakia.

„Tepelné čerpadlo LG sa od konkurencie líši tým, že v ich prevedení je monoblok. Naozaj všetka technológia toho vlastného tepelného čerpadla je umiestnená zvonka toho domu. Čo prináša nemalé výhody v tom, že vlastne vo vnútri toho domu vám stačia úplne minimálne priestory už len pre umiestnenie zásobníka, prípadne nejakého trojcestného ventilu,“ dopĺňa pán Petr Smrček, obchodno-technický pracovník, Gienger Centron.

Therma V sa teda radí medzi vzduchové tepelné čerpadlá, keďže tepelnú energiu privádza do systému zo vzduchu cez vonkajšiu jednotku.

„Práve to prináša nižšie emisie oxidu uhličitého. Používateľ tak šetrí peniaze a chráni životné prostredie,“ hovorí pán Emil Gabriš, produktový špecialista, LG Electronics Slovakia.

Vývojári z LG pritom zariadenie navrhli tak, aby zvládalo spoľahlivo kúriť i pri nízkych vonkajších teplotách v zime.

„Therma V efektívne funguje až do -25 stupňov Celzia a je schopná pripravovať vykurovaciu vodu s teplotou až do 65 stupňov Celzia.“

Vzduchové tepelné čerpadlo Therma V R32 sa môže pochváliť aj zaujímavými parametrami. Ide najmä o sezónny koeficient výkonu, takzvané SCOP.

„V tomto prípade má hodnotu 4,45 a znamená to, že z každého dodaného kilowattu vyrobí tepelné čerpadlo až 4,45 kilowattov. Aj preto je v energetickej triede A+++. Zariadenie má takmer päť krát vyššiu energetickú účinnosť ako iné vykurovacie systémy, pretože absorbuje energiu z vonkajšieho prostredia.“

Je to možné aj vďaka použitému kompresoru R-Scroll, ktorý je srdcom celého systému. Hoci má kompresor vysoký výkon, jeho jednoduchá konštrukcia pomáha znižovať vibrácie a teda aj celkovú hlučnosť tepelného čerpadla.

„Silnou stránkou tepelných čerpadiel Therma V sú aj nižšie náklady na údržbu a dlhšia životnosť. Tá sa predpokladá na 17 až 20 rokov,“ dodáva pán Emil Gabriš, produktový špecialista, LG Electronics Slovakia.

„Zo strany používateľa nie je potrebná žiadna údržba toho tepelného čerpadla. Je naozaj potrebné raz akurát za rok pozvať servisného technika, ktorý čerpadlo prezrie, prípadne nastaví tak, aby mohlo dlhodobo bez problémov fungovať,“ dopĺňa pán Petr Smrček, obchodno-technický pracovník, Gienger Centron.

Zariadenie sa dá ovládať manuálne cez nástenný panel s dotykovými tlačidlami. Čerpadlo pritom svoj výkon upravuje automaticky podľa vonkajšej teploty. K dispozícii je možnosť voľby prevádzkových režimov či cieľovej teploty.

„Therma V sa dá vďaka aplikácii LG ThinQ ovládať aj z ľubovoľného miesta na svete. Stačí len prístup na internet. Pomocou aplikácie je možné jednoducho sledovať a upravovať jednotlivé funkcie, ako sú napríklad teploty a časové programy. Po návrate z lyžovačky nás tak môže čakať príjemne vyhriaty dom a bojler plný teplej vody,“ uzatvára pán Emil Gabriš, produktový špecialista, LG Electronics Slovakia.

Vzduchové tepelné čerpadlá LG Therma V môžu vďaka svojim technológiám poskytnúť moderným domácnostiam efektívny spôsob vykurovania, ohrevu vody a aj chladenia. Úspora energie sa tak pozitívne premietne na prevádzkových nákladoch objektu.