Pred sviatkami je daždivo a veterno, podľa SHMÚ hrozia povodne

TA3 SITA
23.12.2019 09:14

Vo všetkých krajoch Slovenska hrozí dážď, výstraha 1. stupňa platí do 18:00. Slovenský hydrometeorologický ústav vydal výstrahu 1. stupňa aj pred snehovými jazykmi a závejmi pre niektoré okresy Banskobystrického, Prešovského a Žilinského kraja. Tá platí do utorka do 15:00.

Meteorológovia ďalej varujú pred vetrom a vetrom na horách. Výstrahu 1. stupňa pred vetrom vydali pre Bratislavský, Trnavský, Nitriansky, Trenčiansky, Košický a Prešovský kraj do utorka do 8:00. V Prešovskom, ako aj v Banskobystrickom a Žilinskom, platí aj výstraha 1. stupňa pred vetrom na horách do utorka do 11:00. SHMÚ rovnako varuje pred povodňou z trvalého dažďa. Výstrahu 1. stupňa na dnes a miestami do utorka do 8:00 vydal pre okresy Prievidza, Banská Bystrica, Brezno, Rimavská Sobota, Veľký Krtiš, Revúca, Rožňava, Gelnica, Košice okolie - Bodva a Košice okolie - Hornád.

bez-nazvu_ac1100ae-7640-4e4c.jpg

Podľa hydrológov zrážky budú už v menšej intenzite a od stredných polôh vo forme snehu. V ďalších dňoch sa očakáva najmä sneženie. „Podľa predpokladaného vývoja poveternostnej situácie očakávame na tokoch vzostup až výrazný vzostup vodných hladín s možnosťou dosiahnutia a prekročenia vodných hladín zodpovedajúcich 1.-2 .stupňu povodňovej aktivity (SPA), pričom kulminácie by mali byť dosiahnuté dnes. Na tokoch východného Slovenska by mali kulminovať v utorok 24. decembra, s výnimkou Stredy nad Bodrogom, kde kulmináciu predpokladáme až v stredu 25. decembra, pri 1. SPA. Výrazné prekročenia 3. SPA nepredpokladáme,“ uviedla vedúca odboru Hydrologické predpovede a výstrahy SHMÚ Danica Lešková.

Od sobotňajšieho poobedia do nedeľňajšieho rána sa na Slovensku rozvinula výrazná zrážková činnosť, keď za šesť hodín zrážky dosiahli v priemere úhrny 20 mm, v horách okolo 30 mm, miestami až 50 mm. Najvyššie zrážky hydrológovia namerali na Liptove, v Partizánskej Ľupči - 62,7 mm a vo Vyšnej Boci - 54 mm. Na východe Slovenska, ktoré bolo na okraji zrážkového systému, boli dosiahnuté zrážkové úhrny v priemere len 3 mm. Všetky spadnuté zrážky boli vo forme dažďa.

„Toky na zrážkovú činnosť reagovali výrazným vzostupom bez výskytu stupňov povodňovej aktivity. Ukončením dažďa vodné hladiny začali prudko klesať. Ďalšia vlna dažďa prišla v nedeľu, 22.decembra o 20:00, keď od juhu smerom na sever pribúdali zrážky a do rána, od 06:00 sa na mnohých miestach vyskytli zrážky s úhrnom 15 mm, v horských oblastiach až nad 20 mm. Najmenej zrážok sa vyskytlo na Kysuciach a východe Slovenska (Zemplín)," dodala Lešková. Povodia nasýtené predchádzajúcimi sobotňajšími zrážkami reagovali na ďalší dážď prudkými vzostupmi a vyskytli sa 1. SPA (Hnilec). Ďalšie stanice s SPA sú v povodí Slanej, Ipľa a Nitry – Handlovky.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok