Jasličky a diera po výbuchu. Banksy upravil scénu narodenia

TA3 SITA
22.12.2019 16:01

V betlehemskom hoteli na Západnom brehu Jordánu sa objavila scéna narodenia Ježiša Krista, ktorú vytvoril britský umelec Banksy.

Jasličky a diera po výbuchu. Banksy upravil scénu narodenia
SITA/AP

Dielo, ktoré nazval "Jazva Betlehemu", zobrazuje jasličky s novorodencom a jeho rodičov pri izraelskej bariére, v ktorej je diera po výbuchu v tvare hviezdy. Banksy dielo na Instagrame označil za upravenú scénu narodenia.

Dielo je v betlehemskom Walled Off hoteli, ktorý samotný predstavuje spoluprácu medzi jeho majiteľmi a známym umelcom. Manažér hotela Wissam Salsaa povedal pre médiá, že Banksy využil vianočný príbeh, aby ukázal, ako žijú Palestínčania na Západnom brehu. "Je to skvelý spôsob, ako predstaviť príbeh Betlehemu, vianočný príbeh, v inom svetle a prinútiť ľudí, aby viac premýšľali," vyjadril sa s tým, že Banksy sa pokúša byť hlasom pre tých, ktorí sami nemôžu hovoriť.

Všetky izby Walled Off hotela majú výhľad na betónovú časť kontroverznej bariéry a sú plné umelcových diel, zväčša venovaných práve izraelsko-palestínskemu konfliktu. Banksy vytvoril aj viacero diel v Betleheme a na bariére. Podľa Izraela bariéra bráni teroristickým útokom, no podľa Palestínčanov ju využívajú na zabratie územia. Medzinárodný súdny dvor ju označil za protizákonnú.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok