Dôchodkový maratón v parlamente, poslanci sa sporia už tretí deň

TASR, SITA
2.8.2012 13:41

V poradí už tretí deň pokračovala v parlamente diskusia o novele zákona o sociálnom poistení. "Musíme byť zodpovední za dôchodky svojich rodičov, starých rodičov, ale aj budúcich generácií," obhajovala plánované zmeny poslankyňa vládnej strany Smer Jana Vaľová.

Dôchodkový maratón v parlamente, poslanci sa sporia už tretí deň
SITA

Opozícia označila Vaľovú za bájkarku

Poslankyňa Vaľová si vyslúžila kritiku viacerých svojich kolegov z opozície. Tí ju označili za rozprávkarku, ktorá by mala využívať radšej google ako čarovnú guľu. Dôvodom boli jej výroky o dianí ešte z roku 2004 o zavádzaní druhého dôchodkového piliera.

Vládna politička opakovane totiž tvrdila, že Július Brocka z KDH vtedy v pléne predložil pozmeňovací návrh, ktorým zvýšil odvod do druhého piliera zo šesť percent na deväť percent. Vtedajší zákon však prišiel do parlamentu už s návrhom finálnych deviatich percent. "Vy ste tu v tom období neboli. Ak chcete presné informácie, stačí hľadať v googli a nie v guli," odkázal jej Brocka.

Jeho kolega z opozičných lavíc Ľudovít Kaník z SDKÚ označil Vaľovú za rozprávkarku a jej najkrajšia bájka je údajne o Brockovi a jeho pozmeňovacom návrhu na zmenu výšky odvodov. "Kde vy chodíte na tieto hlúposti? Vy ich s takou presvedčivosťou hovoríte, ako keby ste ich zažili a pritom sa vôbec nestali," konštatoval.

Za touto chybou poslankyne vidí Alojz Přidal z KDH jej unavenosť z troch funkcií - poslankyne národného parlamentu, poslankyne Prešovského samosprávneho kraja a primátorky Humenného. "Iba že by ste vedome, dobrovoľne a účelovo klamali, ale to si o vás, ktorej ide len a len o dobro a istoty občanov Slovenska, obyvateľov Humenného a ľudí žijúcich v PSK naozaj nemyslím," dodal.

Zákon prináša významné zmeny

Navrhovaná zmena zákona o sociálnom poistení má priniesť niekoľko dôležitých úprav v prvom aj druhom dôchodkovom pilieri. V kapitalizačnom pilieri sa má po novom upraviť povinný vstup na dobrovoľný, a to až do veku 35 rokov sporiteľa. Inak bude vyzerať aj príspevok. Súčasný 9-% odvod nahradí 4-% s tým, že sporitelia si môžu k tomuto prispieť nimi zvolenou sumou. Jej výška nie je obmedzená, daňovú výhodnosť však budú mať len 2 % navyše.

V prípade fondov má zostať minimálne jeden garantovaný a jeden negarantovaný. Zavedenie ďalších fondov nechá štát na jednotlivých dôchodkových správcovských spoločnostiach. Sledované obdobie pri garanciách, základné porovnávacie obdobie, bude 10 rokov. Pri vybraných fondoch si DSS môžu zvoliť aj 15-ročné obdobie.

Štát mení aj niektoré odplaty pre DSS. Odplata za vedenie dôchodkového účtu klesne z 1 % na 0,75 %. Odplata za správu fondu zostáva 0,3 % ročne pri garantovaných fondoch a zvyšuje sa pri negarantovaných na 0,6 %. Porastie aj odplata za zhodnotenie majetku vo fondoch, a to z dnešných 5,6 % na 10 %. Práve táto zmena by mala podľa ministerstva pôsobiť motivačne.

Ústavnoprávny výbor odobril skrátené konanie

Návrh na skrátené legislatívne konanie môže byť podaný aj po tom ako je predložený samotný návrh zákona. Uzniesol sa dnes na tom parlamentný ústavnoprávny výbor, ktorý sa touto otázkou zaoberal v súvislosti s novelou zákona o sociálnom poistení na návrh opozičného poslanca Pavla Hrušovského.

Ten totiž vyslovil presvedčenie, že takéto konanie vládneho kabinetu môže vytvoriť nebezpečný precedens. Zákon totiž prišiel do Národnej rady v klasickom režime a rozprava k nemu sa začala v utorok ráno. Tá ešte nebola ukončená a hneď poobede sa začalo skrátené konanie k novele.

Opoziční poslanci sú preto presvedčení, že návrh na skrátené konanie bol zaradený na rokovanie bez právneho základu v rokovacom poriadku. Navrhoval preto, aby bol zákon prerokovaný v riadnom legislatívnom konaní.

"Národná rada nemôže robiť, čo chce, musí konať v medziach zákona, a teraz sa tak nekoná. Koná sa svojvoľne," podčiarkol člen ústavnoprávneho výboru Gábor Gál (Most-Híd). "Ja sa obávam, že tento zákon skončí na Ústavnom súde SR," poznamenal predseda poslaneckého klubu KDH. Sociálni demokrati si napriek tomu dokázali vďaka väčšine vo výbore presadiť svoje uznesenie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok