Hranice bez kontrol. Slovensko je súčasťou Schengenu už 12 rokov

TA3 SITA
21.12.2019 10:20

Úderom polnoci z 20. na 21. decembra 2007 sa Slovenská republika stala súčasťou európskeho schengenského priestoru. V rámci tohto priestoru tak mohli občania Slovenska cestovať bez hraničných kontrol.

Hranice bez kontrol. Slovensko je súčasťou Schengenu už 12 rokov
TASR/Milan Drozd

Ostala iba s Ukrajinou

Schengenská dohoda vznikla 14. júna 1985, keď ju v luxemburskom meste Schengen podpísali predstavitelia piatich z vtedajších desiatich členských štátov Európskej únie - Belgicko, Nemecko, Francúzsko, Luxembursko a Holandsko. V týchto krajinách sa tým začal proces odstraňovania vnútorných hraničných kontrol medzi členskými štátmi. Schengenské opatrenia taktiež ustanovujú spoločné pravidlá kontrol na vonkajších hraniciach, ako aj spoločnú vízovú politiku.

Slovensko k dohode pristúpilo 1. mája 2004 pri svojom vstupe do EÚ a novembrový európsky summit rozhodol, že kontroly sa na hraniciach Slovenska zrušia najskôr o tri roky, teda koncom roka 2007. Po decembrovom vstupe Slovenska do schengenského priestoru prestala hraničná polícia vykonávať kontroly na hraniciach s Poľskom, Českou republikou, Rakúskom a Maďarskom. Zo susedných krajín kontroly ostali iba na hraniciach s Ukrajinou.

Európska komisia toto rozšírenie uvítala. „Od dnešného dňa môžu ľudia cestovať v rámci 24 krajín schengenského priestoru bez stresu a bez kontrol na vnútorných pozemných či morských hraniciach - tak z Portugalska do Poľska ako z Grécka do Fínska. Spoločným pričinením sme odstránili hraničné kontroly, tieto človekom umelo vybudované prekážky brániace mieru, slobode a jednote v Európe, a zároveň sme vytvorili podmienky pre zvýšenú bezpečnosť,“ uviedol vtedajší predseda EK José Manuel Barroso.

Najväčšia bezhraničná zóna sveta

Spolu so Slovenskom vtedy vstúpilo do schengenu aj Česko, Estónsko, Litva, Lotyšsko, Maďarsko, Malta, Poľsko a Slovinsko. Pri oficiálnom otváraní hraníc sa najväčšia pozornosť politikov a médiií sústredila na hranicu medzi Slovenskom a Rakúskom, ktorá počas komunistického režimu tvorila „železnú oponu“ medzi Západom a Východom. Rovnako aj na hraničné priechody s Českou republikou, ktoré vznikli po rozdelení bývalej československej federácie a vzniku dvoch samostatných štátov v roku 1993.

V piatok 21. decembra 2007 sa Slovensko stalo súčasťou najväčšej bezhraničnej zóny sveta, v ktorej môže viac ako 400 miliónov Európanov cestovať bez kontrol od Portugalska až k Baltskému moru. Hraničné kontroly sa však vtedy zrušili len na pozemných a vodných cestách. Zrušenie hraničných kontrol na letiskách prišlo až s letným letový plánom. Colníci na letiskách v 24 štátoch schengenu prestali kontrolovať doklady od 30. marca 2008 a pre cestujúcich v rámci schengenského priestoru sa vyhradili špeciálne terminály, ktoré ich oddelili od ostatných pasažierov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok